Jump to content

Republika e Firences

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Republika e Firences, zyrtarisht Republika Fiorentine (italisht: Repubblica Fiorentina, shqiptohet[reˈpubblika fjorenˈtiːna]), ishte një shtet mesjetardhe i hershëm modern që ishte i përqëndruar në qytetin italian të Firencesnë Toskanë. Republika e ka origjinën në vitin 1115, kur populli fiorentin u rebelua kundër Margraviatit të Toskanëspas vdekjes së Matildas së Toskanës, e cila kontrollonte territore të gjera që përfshinin Firencen. Florentinët formuan një komunë në vendin e pasardhësve të saj.  Republika u sundua nga një këshill i njohur si Signoria e Firences. Signoria u zgjodh nga gonfaloniere (sundimtari titular i qytetit), i cili u zgjodh çdo dy muaj nga anëtarët florentineguild.

Gjatë historisë së Republikës, Firence ishte një forcë e rëndësishme kulturore, ekonomike, politike dhe artistike në Evropë. Monedha e saj,lulja, u bë një standard monetar botëror.  Gjatë periudhës republikane, Firence ishte gjithashtu vendlindja e Rilindjes, e cila konsiderohet një periudhë e zjarrtë e "rilindjes" kulturore, artistike, politike dhe ekonomike evropiane.

Republika kishte një histori të kontrolluargrusht-shteti dhe kundër akuza kundër fraksioneve të ndryshme. Fraksioni Medici fitoi qeverisjen e qytetit në vitin 1434 nën Cosimo de' Medici. Medici mbajti kontrollin e Firences deri në vitin 1494. Giovanni de' Medici (më vonëPapa Leo X) ripushtoi republikën në vitin 1512.

Firence e hodhi poshtë autoritetin e Medici-t për herë të dytë në vitin 1527, gjatë Luftës së Lidhjes së Kognacit. Medici rifilloi sundimin e tyre në vitin 1531 pas një rrethimi 11-mujor të qytetit, i ndihmuar nga perandori Charles V. Papa Klementi VII, vetë një Medici, emëroi të afërmin e ti jAlessandro de' Medicisi "Dukën e parë të Republikës Fiorentine", duke transformuar kështu Republikën në një monarki trashëguese.

Duka i dytë, Cosimo I, krijoi një flotë të fortë fiorentine dhe zgjeroi territorin e tij, duke pushtuar Sienën. Në vitin 1569, papa e shpalli Kosmonë dukën e parë të madh të Toskanës. Medici sundoi Dukatin e Madh të Toskanësderi në vitin 1737.