Richard Gere

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Richard Gere
U lind në31 gusht 1949
Kombësiaamerikane

Richard Tiffany Gere (Philadelphia, SHBA, 31 gusht 1949.), është aktor dhe regjisor amerikan.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gere i lindur në Philadelphia, dhe i rritur në fermën e babait afërt qytetit Syracuse në shtetin e New Yorkut. Me aktrim është marrë që nga bangat shkollore në grupin teatror. Është instrumentist dhe u bije disa instrumenteve. Bursa sportive ia mundësoi studimet në filozofi në Universitetin e Massachusettserit.

Karierën e aktrimit e filloi më 1969 me role të ndryshme në produkcionet e Broadway jit, ndërsa në film debytoi më 1975. U bë i njohur me filmat Ameriani zhigolo dhe Oficeri dhe xhentelmeni.

Gere ka fituar dhe është nominuar shmë herë me çmime kinematografike.

Filmografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. The Prodigy (2009) (në përgatitje)
 2. Brooklyn's Finest (2009) (në xhirim) .... Eddie Dugan
 3. Amelia (2009) (në post-xhirim) .... George Putnam
 4. Hachiko: A Dog's Story (2008) (post-production)
 5. Nights in Rodanthe (2008) .... Dr. Paul Flanner
 6. The Flock (2007) .... Erroll Babbage
 7. I'm Not There. (2007) .... Billy
 8. The Hunting Party (2007) .... Simon Hunt
 9. The Hoax (2006) .... Clifford Irving
 10. Bee Season (2005) .... Saul
 11. Shall We Dance (2004) .... John Clark
 12. "Freedom: A History of Us" .... Lloyd Staley / ... (2 seri, 2003)
 13. Chicago (2002) .... Billy Flynn
 14. Unfaithful (2002) .... Ed Sumner
 15. The Mothman Prophecies (2002) .... John Klein
 16. Dr T and the Women (2000) .... Dr. T
 17. Autumn in New York (2000) .... Will Keane
 18. Runaway Bride (1999) .... Ike Graham
 19. The Jackal (1997) .... Declan Mulqueen
 20. Red Corner (1997) .... Jack Moore
 21. Primal Fear (1996) .... Martin Vail
 22. First Knight (1995) .... Lancelot
 23. Intersection (1994) .... Vincent Eastman
 24. Mr. Jones (1993) .... Mr. Jones
 25. And the Band Played On (1993) (TV) .... The Choreographer
 26. Sommersby (1993) .... John Robert 'Jack' Sommersby
 27. Final Analysis (1992) .... Dr. Isaac Barr
 28. Hachi-gatsu no kyôshikyoku (1991) (si Richâdo Gia) .... Clark
 29. Pretty Woman (1990) .... Edward Lewis
 30. Internal Affairs (1990) .... Dennis Peck
 31. Miles from Home (1988) .... Frank Roberts
 32. No Mercy (1986) .... Eddie Jillette
 33. Power (1986) .... Pete St. John
 34. King David (1985) .... David
 35. The Cotton Club (1984) .... Dixie Dwyer
 36. The Honorary Consul (1983) .... Dr. Eduardo Plarr
 37. Breathless (1983) .... Jesse Lujack
 38. An Officer and a Gentleman (1982) .... Zack Mayo
 39. American Gigolo (1980) .... Julian Kaye
 40. Yanks (1979) .... Matt Dyson
 41. Bloodbrothers (1978) .... Thomas Stony De Coco
 42. Days of Heaven (1978) .... Bill
 43. Looking for Mr. Goodbar (1977) .... Tony Lo Porto
 44. "Kojak" .... Geno Papas (1 seri, 1976)
 45. Baby Blue Marine (1976) .... Raider
 46. Strike Force (1975) (TV) .... Trooper Walter Spenser
 47. Report to the Commissioner (1975) .... Billy
 48. Chelsea D.H.O. (1973) (TV) .... Milo

Regji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Hachiko: A Dog's Story (2008) (post-production) (producer)
 2. Dreaming Lhasa (2005) (executive producer)
 3. Mr. Jones (1993) (executive producer)
 4. Sommersby (1993) (executive producer)
 5. Final Analysis (1992) (executive pro

LIdhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]