Jump to content

Rigoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rigoni

Origanum vulgare
Klasifikimi shkencor
mbretëria: Bimë
ndarja: Magnoliophyta
klasa: magnoliopsida
rendi: Lamiales
familja: Lamiaceae
gjinia: Origanum
lloji: Origanum Vulgare
Emërtimi shkencor:Origanum vulgare

Rigoni (Lat. Origanum Vulgare) - është një bimë, që bën pjesë në familjen Lamiaceae. Bimë barishtore shumëvjeçare me erë të këndshme, me kërcell të hollë, me gjethe të vogla vezake, me lule të bardha ose ngjyrë trëndafili, që rritet vetvetiu në toka të thata dhe që thahet e përdoret si erëz për gjellë.

Rigoni është një bimë barishtore shumëvjeçare, rritet 20-80 cm i gjatë, me gjethe 1-4 cm të gjata. Lulet e rigonit janë me ngjyrë të purpurtë, 3-4 mm të gjata.

Rigoni ështe bimë aromatike, aroma e të cilit është më e theksuar kur është i thatë se sa kur është i freskët.