Jump to content

Robert Mugabe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Robert Gabriel Mugabe ka lindur 21 shkurt 1924 në Kutama në jug të Rodezisë (tani Zimbabve), është Presidenti i Republikës së Zimbabvesë nga 31 dhjetori 1987, pasi ka qenë kryeministër nga viti 1980 deri 1987. Ai është kreu më i vjetër ushtrues i shtetit në botë. Ushtria morri pushtetin më 15 nëntor 2017 dhe vendos Robert Mugabe në paraburgim, por thotë se nuk e ka rrëzuar atë dhe ende e njeh atë si kreu i shtetit1.

Ai konsiderohet si një nga "etërit e pavarësisë" të ish kolonisë britanike të Rodezisë Jugore, sepse ai ishte një nga udhëheqësit e guerrilasve që luftuan për krijimin e një vendi sovran. Sipas mandatit të tij, kritikët e tij e akuzojnë atë për një rënie të lirive individuale që nga fillimi i viteve 2000, hiperinflacioni dhe një kërcënim për mungesën më serioze të ushqimit në historinë e vendit. Megjithatë, ai vazhdon të mbetet popullor me popullin e vendit të tij dhe kontinentin afrikan për deklaratat e tij në favor të ndërtimit të një Afrike të aftë për të rimarrë burimet e saj dhe për të hequr qafe lëkundjet kolonialiste.

Ndërmjet viteve 2015 dhe 2016, ai ishte Presidenti i Bashkimit Afrikan.