Robinson Kruzo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Epistolare, rrëfyese dhe didaktike në formë, libri është paraqitur si një autobiografi e personazhit të titullit (emri i lindjes i të cilit është Robinson Kreutznaer) casta karkalec që kalon 28 vjet në një ishull të largët tropikal tropikal afër Trinidad, duke hasur në kanibale, robër, dhe mutineers, para se të shpëtohen përfundimisht. Historia është menduar të bazohet në jetën e Aleksandër Selkirk, një arka prej skoceze që jetoi për katër vjet në një ishull Paqësori të quajtur "Más a Tierra", tani pjesë e Kilit, i cili u riemërua në Robinson Crusoe Island në 1966. [2 ]

Megjithë stilin e tij të thjeshtë narrativ, Robinson Crusoe u prit mirë në botën letrare dhe shpesh vlerësohet se shënon fillimin e trillimit realist si zhanër letrar. Në përgjithësi shihet si pretendent për romanin e parë në anglisht. [3] Para fundit të vitit 1719, libri kishte kaluar tashmë në katër edicione, dhe ai ka vazhduar të bëhet një nga librat më të botuar në histori, duke shkaktuar kaq shumë imitime, jo vetëm në letërsi, por edhe në film, televizion dhe radio, etj. që emri i tij përdoret për të përcaktuar një zhanër, Robinson Kruzon e ka shkruar Daniel Defoe.