Rohypnol

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pa ngjyrë, pa shije dhe pa erë.

Rohypnol dhe GHB u shfaqën në fillim të viteve 1990 si 'sulme me ndihmën e drogës' ose 'droga e ditës'. Ata janë kryesisht depresive të sistemit nervor qendror.

Ata janë të pangjyrë, pa shije, pa erë, dhe mund të rrëshqasin në një pije dhe pa dijeninë e gëlltitur. Rohypnol shpesh përdoret nga adoleshentët dhe të rinjtë që frekuentojnë skenën e klubit.

Rohypnol nuk shitet ligjërisht në Shtetet e Bashkuara.

Prodhuar nga Roche, është i disponueshëm me recetë në vendet e Evropës dhe në vendet e Amerikës Latine ku përdoret për të trajtuar pagjumësinë.

Emrat e Rohypnol në rrugë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rophies, Roofies, Roach

Çfarë është Rohypnol?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rohypnol, një emër marke për flunitrazepam, është një qetësues i fortë që ngadalëson sistemin nervor qendror. Kur abuzohet, ajo mund të administrohet pa dijeninë dhe do të dëmtojë viktimat, duke e bërë të pamundur rezistencën e tyre ndaj sulmit seksual ose fizik.

Çfarë duket Rohypnol?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rohypnol është një tabletë e vogël e bardhë që është e pa shije dhe pa erë kur përzihet në pije.

Si merret?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rohypnol zakonisht merret me gojë në formë pilule, por gjithashtu mund të shtypet dhe të gërhël.

Kush e përdor atë?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rohypnol është abuzuar kryesisht në mesin e adoleshentëve dhe të rriturve të rinj, zakonisht në rave dhe klubeve të natës.

Cilat janë efektet e Rohypnol?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Efekti i drogës ndikon në sistemin nervor qendror dhe krijon një ndjenjë të droguar ose të dehur.

Cilat janë rreziqet e Rohypnol?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mund të shkaktojë ndërprerje, disorientim dhe mund të pengojë aftësinë e dikujt për të folur ose për të lëvizur. Ajo gjithashtu mund të prodhojë "amnezi anterograde", që do të thotë se viktimat nën efektet e drogës nuk mund të kujtojnë ngjarjet që përjetuan. Nëse përzihet me alkool ose depresorë të tjerë ajo mund të jetë vdekjeprurëse.

A krijon varësi Rohypnol?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rohypnol është problematike dhe prodhon varësi fizike dhe psikologjike, duke shkaktuar konfiskime të tërheqjes në mesin e personave të varur.

Droga të ngjashme me Rohypnol[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Clonazepam, i shitur në SHBA si Klonopin dhe alprazolam, të tregtuara si Xanax janë dy droga të ngjashme që abuzohen dhe kanë zëvendësuar Rohypnol në disa pjesë të vendit.