Roland Bimo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Roland Bimo ka lindur më 31 Mars 1954 në Tiranë. Ka studiuar në Kinë dhe flet gjuhën kineze.

Roland Bimo është një diplomat karriere. Ai ishte ambasadori i parë shqiptar në Shtetet e Bashkuara, pas përmbysjes së regjimit komunist. Bimo e mbajti këtë post nga viti 1992 deri në vitin 1994. Ky ishte një post kyç i cili iu besua Bimos pas një periudhe 50-vjeçare ndërprerjeje të marrëdhënieve diplomatike me shtetin më të fuqishëm të botës, detyrë të cilën Bimo e kreu me shumë sukses. Përveçse në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ai ka qenë ambasador i Jashtëzakonshëm në Hungari gjatë viteve 1994-1997. Nga ky vit e deri në vitin 2002 Bimo është përfaqësuesi i Shqipërisë pranë OSBE-së dhe OKB-së si dhe organizatave të tjera ndërkombëtare me seli në Vjenë. Kthehet në Shqipëri në postin e Sekretarit të Përgjithshëm në Ministrinë e Jashtme. Më pas Bimo është dekretuar ambasador në Mbretërinë e Holandës, detyrë të cilën e kreu me sukses.