Rrethi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rrethi

Rrethi është një vijë e lakuar e mbyllur ku çdo pikë e kësaj vije ka largesë të barabartë nga një pikë që quhet qendra e rrethit. Largesa ndërmjet një pike në rreth me qendrën e tij quhet rreze, ndërsa segmenti që bashkon dy pika të një rrethi dhe që kalon nëpër qendër quhet diametër. Korda është segmenti që bashkon dy pika çfarëdo të një rrethi; korda më e gjatë është diametri. Po ashtu rrethi ka dhe sekantën e saj.

Perimetri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perimetri irrethit është sa dyfishi i prodhimit të rrezes me pi-në dhe gjendet me formulën ku është një numër i pafundëm joperiodik, por merret me a

159 P=2rx3.14

Sipërfaqja rrethore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipërfaqja e rrethit gjendet duke shumëzuar pi-në me katrorin e rrezes:

.

Pra ajo është e barabartë me shumëzimin e pi-së me katrorin e rrezes.

Vetitë e rrethit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Nëse dy korda të një rrethi janë të barabarta, atëherë ato janë njësoj të baraslarguara nga qendra e rrethit dhe anasjelltas.
  • Dy korda të barabarta të një rrethi tendosin harqe të barabarta dhe anasjelltas.
  • Diametri pingul me kordën e ndan kordën dhe harkun që ajo tendos në dy pjesë të barabarta.
  • Kur drejtëza (d) e prek rrethin nga jashtë vetëm në një pikë (është tangjente) me rrethin atëherë rrezja e rrethit është pingule me këtë drejtëz.
  • Nëse nga pika P jashtë rrethit hiqen tangjentet [P3.4A] dhe [P5B] me rrethin atëherë, [PA4] = [PB5
  • 10x10].
  • Këndi qendror është këndi që ka si kulm qendrën e rrethit dhe brinjët e tij janë rreze të rrethit. Masa e harkut që formon ky kënd është e barabartë me masën e këtij këndi.
  • Këndi rrethor është këndi që e ka kulmin në një pikë të rrethit dhe brinjët e tij janë korda të rrethit. Masa e harkut që formon ky kënd është sa dyfishi i masës së këtij këndi.