Rrethi i Eulerit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Triangle.NinePointCircle.svg
Nine-point circle.svg

Rrethi i Eulerit apo rrethi i 9 pikave është rrethi i cili kalon nëpër pikat:

  • ku lartësia e trekëndëshit e pret brinjën përballë (3 pika).
  • pika e mesme e secilës brinjë(3 pika).
  • mesi i largësisë së së kulmit nga Ortoqendra(3 pika).

Këtë rreth (vijë rrethore) i pari e gjeti Leonard Euler.

Pikat D, E dhe F mese të brinjëve. Pikat G, H dhe I. Këmbëzat e normaleve(lartësive. Pikat J, K dhe L janë meset e segmenteve që bashkojnë kulmet me оrtoqendrën S.