Rritja ekonomike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rritja ekonomike është rritja e prodhimtarisë, kapaciteteve prodhuese dhe e të gjithë përbërësve tjerë të një ekonomie. Te rritja ekonomike vjen për shkak të rritjes së fuqisë punëtore ose kapitalit, teknologjisë aapo rentabilitetit të puntorëve.

GDP (PPP) per capita (2014)
GDP (PPP) per capita (2014)

Rritja ekonomike matet me shkallën e rritjes e cila shprehet ashtuqë prodhimi shoqëror bruto krahasohet me numrin e banorëve të shtetit të caktuar dhe shprehet si GDP per capita, gjegjësisht, GDP për frymë.

Kushtet për rritje ekonomike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • ekzistenca e tregut,
  • e drejta e pronës, shkëmbimi monetar

Faktorët e rritjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rregulli 72[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rregulli 72 tregon sa kohë duhet që GDP të dyfishohet.

t → koha
SPR → shkalla e rritjes

GDP per capita në Europë
GDP per capita në Europë