Jump to content

Rusudani i Gjeorgjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Monedha e Rusudanit, 1230

Rusudan, e lindur rreth vitit 1194 dhe vdekur në vitin 1245, ishte një anëtare e dinastisë Bagrationi. Ajo udhëhoqi si mbretëreshë (mepe) e Gjeorgjisë nga viti 1223 deri në vitin 1245. Kjo periudhë ishte e njohur për sfidat dhe ngjarjet e rëndësishme që ndikuan në fatin e vendit, duke përfshirë sulmet e ndryshme nga fqinjët dhe ndikimin e Mongolëve në politikën gjeorgjiane. Rusudani luajti një rol të rëndësishëm në udhëheqjen e vendit gjatë kësaj periudhe të ndërlikuar historike.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vajza e mbretëreshës Tamar të Gjeorgjisë, Rusudan, u martua me vëllain e saj, George IV, më 18 janar 1223. Megjithatë, tragjedia erdhi shpejt pas martesës, kur George vdiq parakohshëm, duke shënuar fillimin e fundit të Epokës së Artë të Gjeorgjisë. Rusudan u gjet e pambrojtur në një botë ku sundimi dhe pushteti qëndronin në rrezik. E njohur për bukurinë dhe dashurinë ndaj jetës së kënaqshme, ajo u vu nën presionin e fqinjëve myslimanë që kërkonin dorën e saj. Në burimet myslimane, siç është Ata-Malik Juvayni, ajo u njoh si Qiz-Malik, që në turqisht do të thotë "grua" dhe në arabishtë "mbret". Rusudan përjetoi një epokë të vështirë, ku sfidat e jeta e bënin të vështirë ruajtjen e trashëgimisë së fituar nga nëna dhe vëllai i saj.

Në vjeshtën e vitit 1225, Gjeorgjia u sulmua nga Khwarazmshah Jalal ad-Din Mingburnu, ndjekur nga forcat mongole. Gjeorgjianët pësuan një humbje të dhimbshme në Betejën e Garnit, e cila detyroi oborrin mbretëror të zhvendosej në Kutaisi, pasi kryeqyteti, Tbilisi, u rrethua nga ushtria e Khwarezmianëve. Një vit më pas, më 9 mars 1226, Tbilisi u pushtua nga Xhelal ad-Din. Qytetarët luftuan me guxim, por përballën një fat të hidhur, duke humbur shumë jetë. Përballë kësaj dëbimi të dhimbshëm, Khwarezmianët i urdhëruan gjeorgjianët të konvertoheshin në islam, por ata refuzuan dhe u përballën me një masakër të tmerrshme, me shumë prej tyre humbur jetën.Në shkurt të vitit 1227, gjeorgjianët përfituan nga dështimi i Xhelal ad-Dinit në Armeni dhe rimorën kontrollin e Tbilisit, por fati nuk ishte në anën e tyre dhe u detyruan të tërhiqeshin pas një periudhe të shkurtër. Rusudani bëri një aleancë me sundimtarët fqinjë selxhukë të Rüm dhe Ahlat, por kjo nuk e ndaloi forcat Khwarezmiane nga të shkatërronin gjeorgjianët në Betejën e Bolnisit në vitin 1228, para se aleatët të arrinin në ndihmë.

Pas zëvendësimit të Khwarezmianëve nga Mongolët, situata në Gjeorgji u përkeqësua. Në vitin 1235, forcat mongole përparuan në territorin gjeorgjian. Pas shkatërrimit dhe plaçkitjes së vendit nga sulmet e Xhelal ad-Dinit, Gjeorgjia u dorëzua pa asnjë rezistencë serioze. Deri në vitin 1239, i gjithë vendi ishte nën sundimin mongol, dhe u detyrua të pranonte traktatin e vitit 1239 mes Gjeorgjisë dhe Mongolëve.Rusudanit iu desh të paguante një haraç vjetor prej 50,000 copë ari dhe të siguronte mbështetjen e një ushtrie gjeorgjiane prej 80,000 ushtarësh për të ndihmuar mongolët. Kjo situatë tregonte dominimin e fuqisë mongole në rajon dhe peshën e tyre të rëndësishme në politikën e brendshme dhe jashtme të Gjeorgjisë në atë kohë.

Nga frika se nipi i saj, Davidi, do të kërkonte të zinte fronin, Rusudani e mbajti të burgosur në oborrin e dhëndrit të saj, sulltanit Kajkhusraw II. Për të siguruar trashëgiminë e djalit të saj, Davidit, ajo e dërgoi atë në oborrin mongol për të marrë njohjen zyrtare si trashëgimtar i dukshëm.Rusudani vdiq në vitin 1245, ende duke pritur që djali i saj të kthehej. Kjo histori tregon për përpjekjet e një nëne për të siguruar të ardhmen e trashëgimtarit të saj, si dhe për intrigat dhe tensionet e politikës në kohën e asaj periudhe të turbullt në Gjeorgji.

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1224, ajo u martua me princin selxhuk Ghias ad-Din, një nip i Kilij Arslan II, i cili konvertoi në krishterim pas martesës së tyre. Kjo lidhje e bekuar dha frutin e dy fëmijëve të rëndësishëm: David VI i Gjeorgjisë dhe një vajzë e quajtur Tamar. Tamar më vonë u martua me kushëririn e saj, sulltanin Kajkhusraw II. Pas vdekjes së sulltanit në 1246, një nga kushtet për zgjidhjen e paqes ishte martesa e Tamar me Pervane Mu'in al-Din Sulejmani. Kjo familje e lidhur me martesa shënoi një periudhë të rëndësishme për historinë e rajonit.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]