Ryshfeti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dhënia e parave në mënyrë të paligjshme ose joetike për të ndikuar në sjelljen e një personi është një formë ryshfeti.

Ryshfeti është ofrimi, dhënia, marrja ose kërkimi i çdo sendi me vlerë për të ndikuar në veprimet e një zyrtari ose personi tjetër, i ngarkuar me një detyrë publike ose ligjore. Në lidhje me operacionet qeveritare, në thelb, ryshfeti është "kërkesa korruptive, pranimi ose transferimi i vlerës në këmbim të veprimit zyrtar".[1] Dhuratat e parave ose sendeve të tjera me vlerë, të cilat përndryshe janë të disponueshme për të gjithë në baza ekuivalente, dhe jo për qëllime të pandershme, nuk janë ryshfet. Ofrimi i një zbritjeje ose rimbursimi për të gjithë blerësit është një zbritje ligjore dhe nuk është ryshfet. Për shembull, është e ligjshme që një punonjës i një komisioni të shërbimeve publike i përfshirë në rregullimin e tarifave të energjisë elektrike të pranojë një zbritje për shërbimin elektrik që redukton koston e tyre për energjinë elektrike, kur zbritja është e disponueshme për klientët e tjerë të energjisë elektrike. Megjithatë, dhënia e një zbritjeje në mënyrë specifike për atë punonjës për të ndikuar tek ata që të shikojnë pozitivisht në aplikimet për rritjen e tarifave të ndërmarrjes elektrike do të konsiderohej ryshfet.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ LII Staff (6 gusht 2007). "Bribery". LII / Legal Information Institute (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 8 mars 2018. Marrë më 8 maj 2018.