Séko Touré

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ahmed Sékou Touré ( 9 janar 1922 - 26 mars 1984), kryetari dhe presidenti i parë i Guinesë.

Seko Toreu në vitin 1957 erdh në postin e ministrit të presidentit të Guinesë Franceze. Nga ky funksion fillojë që të kundërshtonte bashkimin e popullit të Guinesë në shoqërinë franceze dhe pas përpjekjeve për pavarësi ja arriti që me nismat e tij të shpallë Guinenë së pari si shtet e më vonë edhe si republikë. Për herë të parë si president u zgjodh në vitin 1961 kur u thirr Republika e Guinesë dhe pastaj për dy mandate me radhë më 1968 dhe më 1974.

Më 26 mars 1984 pas një operacioni të zemrës në ShBA vdesë Seko Toreu.