Jump to content

SH.K.A Jahi Asani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Krijimi I SH.K.A Jahi Asani eshte bere ne vitet 70 kurse u themelua ne vitin 1974 . Krijimi I SH.K.A Jahi Asani u be nga njerez te arsimuar te fshatit Cegran , student te rinj , profesor te ndryshem te shkollave etj. SH.K.A Jahi Asani ka zhvilluar aktivitetin e saj ne shume segmente sic jane : sektori I valles , I kenges , poezis , drames etj. Nga viti 1970 – 1980 sukseset e shoqerise kane qene me grupin dramatik ku jane shfaqur shume drama dhe pjesa teatrale nga poet te letersise Shqipe . dramat me te njohura te shfaqura jane : Toka jone, Nora , Shtate sharjanet , Qendrina dhe shume drama te tjera. Me grupin e drames eshte shfaqur ne shume festivale ne Maqedoni (Kumanove dhe Kocani) ku eshte marre vendi I trete dhe ne Kosove dramat jane shfaqur ne Ferizaj,Bujanovc,Presheve,Prizren,Prishtine etj. Nga viti 1981 deri ne vitin 1986 sh.k.A Jahi Asani jane shfaqur ne koncerte me kenge popullore ne cegran , Gostivar dhe fshatra te tjera te Maqedonise. Nga viti 2004 e deri me sot eshte zhvilluar shume duke kaluar ne zhvillimin e kenges dhe valles popullore. Jane angazhuar kompozitore dhe koreograf te njohur qe kane pasuruar programin e saj duke I dhene pamjen e nje ansambli folklorik , edhe sot ne kete ansambel eshte edhe koreografi I njohur kosovar Gjylaver Kryeziu duke I dhene ketij ansambli mbi 10 valle te perpunuara sic jane :

1. Valle librac 2. Vjedhja e mollave 3. Vajzat e sharrit 4. Dasma kosovare 5. Dasma cegrani 6. Valle pollogu 7. Kollaz te dasmave pollogut 8. Vallje rudines 9. Kuvendi pajtimit 10. Motiv te valleve te jugut

SH.K.A Jahi Asani eshte nje burim folklorik autentik te zones se Pollogut qe shfaqet ne shume festivale ne Maqedoni,Kosove,Shqiperi,Mal te Zi,Bosnje dhe Hercegovine,Kroaci,Itali,Poloni dhe Turqi. Ne shoqerine marrin pjese grupe te moshes 10 deri ne 50 vjecare ku funksionon grupi I kengeve , I instrumenteve folklorik dhe grupi I valleve. Kryetari I SH.K.A Jahi Asani aktualisht eshte Zani Memedi.