Jump to content

Sabre

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sabre franceze e detarëve e Gardës PerandorakePerandorisë së Parë

Sabre është një lloj shpate me një teh të lakuar që shoqërohet me kalorësinë e lehtë të periudhave të hershme moderne dhe Napoleonike. Fillimisht e lidhur me kalorësinë e Evropës qendrore-lindore si husarët, sabre u bë i përhapur në Evropën Perëndimore në Luftën Tridhjetë Vjeçare. Saberët e lehta gjithashtu u bënë të njohur me këmbësorët e fundit të shekullit të 17-të.

Në shekullin e 19-të, modelet me thikë më pak të lakuar u bënë të zakonshme dhe u përdorën gjithashtu nga kalorësia e rëndë.

Saberi i fundit i lëshuar kalorësisë amerikane ishte saberi Patton i vitit 1913. Szabla wz. 34 ishte saberi i fundit i lëshuar kalorësisë polake, në vitin 1934.

Disa ushtarë lëshojnë shpata ceremoniale për nën-oficerët e tyre të rangut më të lartë; kjo shihet si një nder pasi që, në mënyrë tipike, anëtarëve të shërbimit ushtarak u jepet më shumë një brisk i prerë, sesa një saber. Vendosjet e shpatave në ushtrinë moderne nuk janë më të destinuara për t'u përdorur si armë, dhe tani shërbejnë kryesisht në funksione zbukuruese ose ceremoniale. Një funksion i veçantë ceremonial që një saber shërben në kohët moderne është ngritja e sabre në shenjë nderimi për një çift të sapomartuar.

Sabre është një nga tre shpata që përdoren në sport skerme.