Sali Mani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sali Mani (Pac, 1878 - 15 qershor 1946) ka qenë prijës popullor prej Bytyçit të Malësisë së Gjakovës. patriot nga Bujani i Kosovës, i cili u shqua veçanërisht në kryengritjen e përgjithshme të 1912-s ishte ndër organizatorët e qëndresës së malësorëve të Krasniqit, Gashit e Bytyçit kundër forcave serbe. U nda nga jeta më 15 qershor 1946.

Lindi ne Pac Bȳtȳç te Malesise se Gjakoves ne nje familje me vyrtyte te larta patriotike.Ne çerekun e katert te shek...19-te është nje nga figurat me kryesore te malësisë se Gjakoves,ështe nje nga shtate delegatet ne lidhjen e Prizrenit Binak Alia, Ali Ibra, Mal Dula, Ahmet Sadria, Halil Brahimi, Qerim Delia, Mic Sokoli. Ne vitet 1878-1881 eshte prijesi i djelmnise se Bytyçit ne mbrojtjen e trojeve shqiptare se bashku me mbi 2000 forca te tjera te malesise se Gjakoves,ne mbrojtjen e Plaves dhe Gucise ne mbrojtjen e Gjakoves,Hotit dh Grudes sebashku me nipin e ti Mic Sokoli dhe komandante te tjere Binak Alia,Ali Ibra,Halil Brahimi,jane ne krye te forcave malesore per mbrojtjen e trojeve shqiptare.Mal Dula me djelmnine e Bytyçit e Berishes dallohet ne betejen e Velikes si nje udheheqes luftarak i shquar.Mal Dula,Halil Brahimi,Ahmet Sadria jane ne krye te forcave te Gashit,Bytyçite e Berishes ne sulmin kunder forcave te Knjaz Nikolles te Malit te Zi.luftoi deri ne fund ne mbrojtje te lidhjes se Prizrenit kur ajo u shtyp me force..