Jump to content

Saponi i Kastiljës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sapuni i Kastijës është një emër i përdorur për sapunin me bazë vajin e ullit i prodhuar në një stil të ngjashëm me sapunin e origjinës në rajonin e Kastijës në Spanjë.

Barilla (një formë e papastër e marrë nga karbonat natriumi i hirit të bimëve) në vend të dhjamit ziehj me vaj ulliri të zonës. Lëngut të zierë i shtohej ujë i kripur dhe sapuni i formuar notonte në sipërfaqe, ku prej aty skremohej duke e lënë sodën kaustike dhe papastërtitë të tjeara në kazan. Ndoshta ky është i pari sapun i bardhë i fortë, bardhësia dhe fortësia e të cilit shtohej me kalimin e kohës.