Saraqinishti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Saraqinishti
Fshat
Shteti: Shqipëria
Qarku: Qarku i Gjirokastrës
Rrethi: Rrethi i Gjirokastrës
Komuna: Komuna Antigonë
Targat e automjeteve: GJ
Përdorimi i stampës

Saraqinishti është një fshat ne komunën e Antigonese ne Gjirokaster.


Saraqinisht nuk eshte vetem nje fshat i thjesht dhe i bukur. Aty do te gjeni Porten e Netit e cila eshte ndertuar para dhe mbas Krishtit, me gedhendje ne gure te cilat kane kuptime te medha edhe sot. Gjithashtu do te gjeni dhe Manastirin e Eremiteve (spilese) i cili ndodhet 2 km larg nga Parku Arkeologjik i Antigonesë, në shpatin e Malit të Lungerisë. Eshtë dëmtuar ndër vite, por nga kompleksi i vjetër rezistuan vetëm dy kisha.

Kisha e Shën Mërisë, e cila është 400 vjet e vjetër, e ndërtuar në shekullin XVI (1635). Kisha është zbukuruar plotësisht me alfresko murale dhe motive biblike. Kisha tjetër është Shen Kolli, e cila ndodhet në një shpellë në shpatin e malit 30 m të lartë nga toka. Kjo shpellë sipas legjendës ka shërbyer si një vend sakrifikimi për Eremitët ku edhe sot gjeni heshtrat e tyre te mbledhura pirg atje, te pa sistemuara fare. Quhet ndryshe ndryshe Shpella e Eremiteve. Rruga për në Manastir është shumë e vështirë, mund të shkoni me makin deri ne njefare vendi pastaj ne kembe. Atëherë duhet të ecni deri në arritjen e destinacionit. Për të shkuar atje, merrni rrugën nga Gjirokastra në Asim Zenel, Saraqinisht dhe më pas në vendin e Manastirit.

NGJ

Stampa:SQ-Administrata-NGJ