Satanizmi LaVeyan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirëIdeologjia LaVeyan u themelua në vitin 1966 nga Anton LaVey . Besimet e saj kryesore dhe filozofike janë të bazuara në individualizm,skepticizmin fetar,mendimit te lire dhe moralit " sy për një sy ". Ideologjia LaVeyan nuk ka të bëjë me adhurimin e "djallit" apo ndonjë hyjnie të till, është një filozofi apo levizje ateiste qe e perdor Satanin apo Djallin se nje metafor qe nenkupton sovrenitetin mbi vetveten dhe dijen permbi enderrave fetare te kota. Anton LaVey themeloi "Kishen Satanike" në vitin 1966, dhe kodifikoi praktikat e tij në "Biblen Satanike" në vitin 1969.Dicka qe cdokush duhet te di eshte se kisha nuk eshte nje nderstese fizike aq sa eshte nje ideologji.Satanistet mendojne se duke pasur individe te fuqishem ne fusha te ndryshme te jetes ata mund te advokojne satanismin dhe ti mesojne njerezve se satanismi nuk eshte fe aq sa eshte nje menyre jetese dhe se nuk ka asnje lloj lidhjeje me djallin.Per me shume informacion kerkoni "The Nince Satanic Statements" "The Eleven Rules of Earth" dhe "The Nine Satanic Sins" te cilat pasqyrojne ne menyre efikase filozofin satanike.Rekomandohet qe te lexohet edhe libri i Anton Szandor LaVej "Bibla Satanike"apo edhe disa nga eset e tij si edhe ese apo libra te tjere nga sataniste te shquar ne faqen zyrtare te kishes satanike "The Church of Satan.com".