Schuko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Prizë e dyfishtë Schuko me një prizë të futur. Pika në mes të prizës është një kokë vidë, jo një vrimë e tretë.

"Schuko" (/ˈʃuːkoʊ/) është një markë tregtare e regjistruar që i referohet një sistemi të konektorëve dhe prizave të rrymës alternative që përkufizohet si "CEE 7/3" (priza) dhe "CEE 7/4" (priza). Një prizë Schuko përmban dy kunja të rrumbullakëta me diametër 4,8mm (19mm e gjatë, qendrat 19mm larg njëra-tjetrës) për kontaktet e linjës dhe neutrale, plus dy zona të sheshta kontakti në anën e sipërme dhe të poshtme të spinës për tokë mbrojtëse (tokëzimi). Priza (e cila shpesh, gabimisht, referohet edhe si CEE 7/4) ka një çarje kryesisht rrethore e cila është 17.5mm e thellë me dy hapje të rrumbullakëta simetrike dhe dy kapëse tokëzimi në anët e prizës të pozicionuara për të siguruar që toka është gjithmonë i angazhuar përpara se të bëhet kontakti i drejtpërdrejtë i pinit. Prizat dhe prizat Schuko janë lidhës AC simetrik. Ato mund të kombinohen në dy mënyra, prandaj linja mund të lidhet me secilën nga kunjat e spinës së pajisjes. Ashtu si me shumicën e llojeve të prizave evropiane, prizat Schuko mund të pranojnë Europlugs. Prizat Schuko konsiderohen si një dizajn shumë i sigurt kur përdoren me prizat Schuko, por ato mund të bashkohen edhe me priza të tjera për të dhënë një rezultat të pasigurt.

"Schuko" është një shkurtim i termit gjerman Schutzkontakt (fjalë për fjalë: kontakt mbrojtës), që tregon se priza dhe priza janë të pajisura me kontakte mbrojtëse të tokëzimit (në formën e kapëseve dhe jo kunjave). Lidhësit Schuko zakonisht përdoren në qarqe me 230 V, 50 Hz, për rryma deri në 16 A.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]