Jump to content

Scientology

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Scientology (shiptimi ne anglisht: [Sa-jen-to-lo-xhi]) eshte një fe moderne; një sistem i besimeve dhe riteve të lidhura krijuara nga L. Ron Hubbard (1911-1986), duke filluar në vitin 1952, si një pasues të sistemit të mëhershëm të tij të vetë-ndihmës, Dianetics. Hubbard karakterizoi Scientology si një fe, dhe në vitin 1953 e përfshirë Kishën e Scientology-së në Camden, New Jersey (ShBA). Një version i ndryshëm me i shqip i kësaj fjale mund të jetë Shkentologji ose "Shkencologji"; të dy versione janë së shumti të papranuar, sepse ajo fe nuk është mirë i njohur në Shqipëri. Scientology ose Shkencologjia mëson se njerëzit janë qenie të pavdekshme që kanë harruar natyrën e tyre të vërtetë (dhe kjo nuk duket të përfshijë kafshët të tjera). Metoda e tij e rehabilitimit shpirtëror është një lloj i njohur si këshillimit auditimit, në të cilat praktikuesit synojnë ri-përjetojnë vetëdijshme ngjarjet e dhimbshme apo traumatike në të kaluarën e tyre, në mënyrë për të liruar veten nga efektet e tyre kufizuese. Materialet studimore dhe sesione profesionale auditimit janë bërë në dispozicion të anëtarëve në shkëmbim për një donacion i caktuar (çfarëdo që kjo mund të nënkuptojë).

Blerja e produkteve dhe shërbimeve të tilla nuk është e detyrueshme, megjithatë, dhe anëtarët mund të marrin materialet në bibliotekë dhe auditin njëri-tjetrin pa kosto. Shkencolgjia njihet ligjërisht si një fe që lirohet nga tatimi nga taksat në Shtetet e Bashkuara, Itali, Afrike e Jugut, Australi, Suedi, Zelanda e Re, Portugali dhe Spanjë. Kisha e Shkencolgjise thekson këtë si dëshmi se ajo është një fe bona fide. Megjithatë, konsiderohet si një ndërmarrje komerciale në Zvicër, një sekt në Francë, një kult në Kili, dhe një organizatë jo-fitimprurëse në Norvegji. zyrtari Statusi i Shkientolgjise ndryshon gjerësisht në të gjithë botën, dhe klasifikimin e saj është shpesh një grindje pikë. Statusi zyrtar i Shkencolgjisë ndryshon gjerësisht në të gjithë botën, dhe klasifikimin e saj është shpesh një pikë gridjes.

Shkencolgjia është një nga më të diskutueshme lëvizjeve të reja fetare që kanë lindur në shekullin e 20-të. Kisha e Shkencologjisë e karakterizohet shpesh si një kult, dhe ajo ka hasur ashpër shqyrtimit për shumë prej praktikave të saj, të cilat - kritikët pretendojnë - përfshijnë ndërrimi pikëpamjesh dhe mashtrimi i anëtarëve të saj në mënyrë rutinore, edhe terrorizimi i kritikët e saj dhe armiq të perceptuara me një program të terrorit dhe abuzimit.