Semundjet digjestive

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

ABDOMENI AKUT (Facies abdominalis)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me termin abdomen akut nënkuptohen gjendja me dhimbje të forta abdominale me ose pa temperatur ku vendoset për intervenim ose jo intervenim kirurgjik.

Dhimbjet e forta abdominale shkaktohen nga 3 lloje sëmundjesh :

  • informacionet e organeve abdominale me ta shpeshtat janë (apendiciti dhe kolecistiti). Dhimbja është pasoj e distenzionit e këtyre organeve e me vonë e përtonit te lokalizuar apo difuz. Performimi i (Ulqeres Peptike) shkakton dhimbje te pernjehershme për shkak të imitimit të përtonit me lëng gastrik. Pankreatiti jep pasqyrë klinike te ngjashme.
  • Kolikat që janë pasoj e shtangimit të muskulaturës së oraneve gypore. Kolikat me se shpeshti shkaktohe nga nefroliaza dhe lolelitiaza ta zilat rall kërkojnë intervenim kirurgjik. Në anën tjetër kolikat për shkak të obstruksionit të zorrëve (inkarcerimi, strangulacioni) kërkojnë intervenim të menjëhershëm kirurgjik. Kolikat gjithashtu janë karakteristik e inflamacionit të zorrëve zakonisht përcillen me diare.
  • Lezionet vaskulareqe janë me të shpeshtate të moshuarit nganjëherë manifestohen me tromboz akute mezenteriale. Dhimbje të forta mund të jap edhe aneurizma disekante e aortes abdominale. Të femrat në periudhën gjenerative nuk duhet harurar mundësin e gravidances ekstrauterine.

Në diagnozën diferenciale të abdomenit akut është tejet e rëndësishme anamneza dhe ekzaminimi objektiv e ne rend te par palpacioni. Ndryshimi i temperaturës sugjeron procesin inflamator në abdomen.