Serbica e Poshtme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Serbica e Poshtme është fshat i cili shtrihet ne anën e djathte ne km 10 te rrugës Magjistrale Prizren-Gjakove, ne mes fshatrave Landovice dhe Pirane. Si vendbanim me ketë emër zyrtare daton rreth 150 vjet me pare. Banoret e vetëm vendas janë Familja me mbiemrin Thaçi. Tetjere banore janë te ardhur nga vendbanime dhe periudha te ndryshme kohore, kryesisht nga arsyjet gjeografike që jep ky vendbanim për zhvillimin e bujqësisë dhe blektorise dhe nga arysjet e gjakmarrjes.

Ne Serbicen e Poshtme përveç familjes autoktone , jetojnë edhe këto familje :

  1. Familja Gashi, e ardhur rreth vitit 1905 nga Lubinja e Epërme, mbiemri origjinal Kasi.
  2. Familja Besimi, e ardhur rreth 1912 po ashtu nga Lubinja e Epërme, origjina Bitiçi.
  3. Familja BytyçiI, e ardhur rreth vitit 1950 po ashtu nga Lubinja e Epërme, origjina Bitiçi.
  4. Famila Berisha, e ardhur rreth vitit 1945 nga rrethina e Gjakovës, origjina Dedë Halilt.
  5. Familja Bungu, e ardhur ne vitin 1970 nga Grejcevci i Suharekes, origjina e ruajtur Bungu.
  6. Familja BytyçiII, ardhur ne vitin 1970 nga Bershanci i Suharekes, origjina e ruajtur Bytyçi.
  7. Familja GashiIIte ardhur ne vitet 1941 nga Prizreni, origjina Familja e Begit (turk-foles).
  • Ne fshat sot jetojnë edhe disa familje te tjera me te vogla te ardhura ne periudha te vonshme : Si Cikaçi (Doberdelani 1975), Krasniqi (Janqisht 1997) sot ekziston një tentative për migrime te reja...
  • Ne fshat jetojnë edhe komuniteti REA me këto mbiemria : Kryeziu, Gashi, Majiqi...
  • Ne fshat kane jetu deri ne fund te luftës se Kosovës një pjesë e pakicës serbe. Përkundër rindërtimit te shtëpive nga institucionet ata nuk jetojen ne Serbicen e Poshtme.

- Te vetmin institucion publik Fshati ka shkollën nënte vjeçare, paralele e ndare e SHF "Zenel Hajdini" Pirane. E ka objektin e Ambulancës te ndërtuar me vetkontribut te banorëve që 25 vite po që kurrë nuk është funksionalizuar. Ne Fshat ekzistojnë objektet e religjionit. XHAMIA, KISHA KATOLIKE, KISHA ORTODOKSE.

Ne Serbice te Poshtme sot jetojnë Shqiptaret, Boshnjaket, Romet, Serbet (i kane shtëpitë dhe pronat) Komuniteti me i madhe fetar ne fshat janë ai Mysliman. Përkundër ndasive si kombëtare si fetare këtu jetohet kryesisht me tolerance te lakmueshme.