Setsubun

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Njerëzit VIP hedhin fasule të pjekura në Faltoren Ikuta Kobe
Kimpusen-ji

Setsubun (節分?) është dita përpara fillimit të pranverës në Japoni. Emri fjalë për fjalë do të thotë 'ndarje stinore', por zakonisht termi i referohet pranverës Setsubun, ndryshe Risshun (立春?). Festohet çdo vit në 3 shkurt si pjesë e festivalit të pranverës. Në shoqërim me vitin e ri Lunar, Setsubun është menduar më parë si një Vit i Ri i zakonshëm, është shoqëruar nga rituale të veçanta për të pastruar të gjitha ligësit e vitit të kaluar, si dhe për të larguar shpirtrat e këqinjë që do të sillnin sëmundje për vitin e ardhshëm. Ky ritual i veçantë është quajtur mamemaki (豆撒き, "shpërndarja e fasuleve"). Setsubun e ka origjinën në tsuina (追儺?), u transferua nga Kina në Japoni në shekullin e tetë.