Shëmbëlltyra e Djalit Plangprishës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shëmbëlltyra e Birit Prodigal, e njohur gjithashtu si shëmbëlltyrë e Dy Vëllezërve, Birit të Humbur, Atit të Dashur ose Atit Falës, është një nga shëmbëlltyrat e JezusitBibël. Jezusi e ndan atë me dishepujt e tij, farisenjtë dhe të tjerët.

Kthimi i Birit Prodigal (1773), nga Pompeo Batoni

Duket në Luke 15:11–32.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në histori, një baba ka dy djem. Djali i vogël i kërkon babait trashëgiminë e tij, dhe babai ia jep kërkesën djalit të tij. Sidoqoftë, djali i vogël është i egër (d.m.th., i harxhuar dhe ekstravagant) dhe shkatërron fatin e tij, duke u bërë përfundimisht i varfër. Djali i vogël është i detyruar të kthehet në shtëpi me duar bosh dhe synon të lypë babanë e tij që ta pranojë përsëri si shërbëtor. Për habinë e djalit, ai nuk është përçmuar nga babai i tij por është mirëpritur përsëri me festime dhe fanatikë. Viousshtë e dukshme, djali i madh nuk pranon të marrë pjesë në festa. Babai i thotë djalit më të madh "ti je me mua, dhe gjithçka që kam është e juaja, por vëllai yt i vogël u humb dhe tani ai u gjet".