Shachihoko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shachihoko nga Kështjella Kumamoto

Një shachihoko (鯱 鉾 / 鯱) - ose thjesht shachi (鯱) - është një kafshë në folklorin japonez me kokën e një tigri dhe trupin e një krapi. Besohej se kjo kafshë mund të bënte që shiu të binte, dhe si të tilla, tempujt dhe kështjellat shpesh zbukuroheshin me zbukurime çati (shibi) të krijuara në formën e një shachihoko, në mënyrë që t'i mbronin ato nga zjarri.

Kur shqiptohet shachi (鯱), do të thotë edhe "orka".