Sherefeja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Tre Sherefejat e Xhamise e Re ne Stamboll

Sherefe ose Sherife është ballkoni i minares. Ajo është e zbukuruar shpesh bukur, sidomos në Turqi, Kosovë, Maqedoni, Sanxhakut dhe Malit të Zi. Në Shqipëri, ky nuk është rasti, pasi që gjatë diktaturës komuniste nga viti 1967 pothuajse të gjitha minaret historike në vend u shkatërruan. Sot Sherefes janë shpesh të thjeshtë dhe pa zbukurime.

Gjatë lartë fetar festat germa (Mahia) janë ngritur nga drita.