Shkatërrimi i madh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një animacion i sjelljes së pritshme të një shkatërimi të madhë (Big Crunch)

Shkatërrimi i madh (Big Crunch) është një skenar hipotetik për fatin përfundimtar të universit, në të cilin zgjerimi i universit ndalet dhe nis të mblidhet dhe universi rishpërthen, duke bërë përfundimisht "faktorin e shkallës kozmike" të arrijë në zero, një ngjarje e ndjekur potencialisht nga një riformim i universit duke filluar me një tjetër Big Bang. Pjesa më e madhe e provave tregojnë se kjo teori nuk është e saktë. Përkundrazi, vëzhgimet astronomike tregojnë se zgjerimi i universit është duke u përshpejtuar, në vend se të ngadalësohet nga graviteti, duke sugjeruar që një zgjerim më i madh (teoritë Big Chill or Big Rip për zgjerimin e universit) ka shumë më shumë të ngjarë të ndodhë.