Jump to content

Shkrimi gjeorgjian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkrimet gjeorgjiane janë tre sistemet e shkrimit të përdorura për të shkruar gjuhën gjeorgjiane: Asomtavruli, Nuskhuri dhe Mekhedri. Megjithëse sistemet ndryshojnë në pamjen, të tre janë unicase, letrat e tyre ndajnë të njëjtat emra dhe rendit alfabetik, dhe janë shkruar horizontalisht nga e majta në të djathtë. Nga tre skriptet, Mkhedruli ishte dikur shkrimi mbretëror i Mbretërisë së Gjeorgjisë, më së shumti i përdorur për dokumentet mbretërore dhe tani është shkrimi standard për gjeorgjianët modernë dhe gjuhët e tyre të Kartvelianit, ndërsa Asomtavruli dhe Nuskhuri përdoren vetëm në ceremoninë fetare tekste dhe ikonografi nga Kisha Orthodhokse e Gjeorgjisë.[1]

Shkrimet gjeorgjiane janë unike në pamjen e tyre dhe origjina e tyre e saktë nuk është vërtetuar; Megjithatë, në terma strikt struktural, rendi i tyre alfabetik në masë të madhe korrespondon me alfabetin grek, me përjashtim të letrave që shprehin unike tingujt gjeorgjiane, të cilat janë grupuar në fund.[2][3] Fillimisht i përbërë nga 38 shkronja, [4] Gjeorgjisht aktualisht është i shkruar në një alfabet me 33 shkronja, pasi që pesë letra janë aktualisht të vjetruara në atë gjuhë. Numri i letrave gjeorgjiane të përdorura në gjuhët e tjera të Kartvelianit ndryshon. Gjuha Mingrelian përdor 36, 33 prej të cilave janë letra gjeorgjiane, një letër gjeorgjiane e vjetëruara dhe dy letra shtesë specifike për Mingrelian dhe Svan. Kjo letër e njëjtë e vjetëruar, plus një letër e huazuar nga greqishtja (duke e bërë gjithsej 35 shkronja), përdoret për të shkruar gjuhën Laz. Gjuha e katërt Kartvelian, Svan, nuk është shkruar zakonisht, por kur përdoret, përdor letra gjeorgjiane të përdorura në Mingrelian, me një letër shtesë gjeorgjiane të vjetëruar dhe ndonjëherë të plotësuar me diacritics për shumë zanore të saj. [5]

Shkrimet gjeorgjiane iu dhanë statusit kombëtar të trashëgimisë kulturore jomateriale në Gjeorgji në vitin 2015 dhe u shkruan në Listën Përfaqësuese të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale të Njerëzimit të UNESCO-s në vitin 2016.[6]

Pamja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të tre skenaret gjeorgjiane: Asomtavruli , Nuskhuri dhe Mkhedruli.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Unicode Standard, V. 6.3. U10A0, p. 3
  2. ^ Mzekala Shanidze (2000). "Greek influence in Georgian linguistics". In Sylvain Auroux; et al.History of the Language Sciences / Geschichte der Sprachwissenschaften / Histoire des sciences du langage. 1. Teilband. Walter de Gruyter. pp. 444–.ISBN 978-3-11-019400-5.
  3. ^ Seibt, Werner. "The Creation of the Caucasian Alphabets as Phenomenon of Cultural History".
  4. ^ Machavariani, p. 329
  5. ^ Standard Languages and Multilingualism in European History, Matthias Hüning, Ulrike Vogl, Olivier Moliner, John Benjamins Publishing, 2012, p.299
  6. ^ "Living culture of three writing systems of the Georgian alphabet"Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. UNESCO. Retrieved 30 November 2016.