Jump to content

Shoqata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një shoqatë vullnetare ose bashkësia (gjithashtu i quajtur nganjëherë një organizatë vullnetare, inkorporuara shoqatë, apo vetëm një shoqatë) është një grup i individëve të cilët hyjnë në një marrëveshje si vullnetarë për të formuar një trup (apo organizatë) për të përmbushur një qëllim.

Të thuash të drejtën, në shumë juridiksione nuk nevojiten formalitete për të filluar një shoqatë. Në disa juridiksione, ka një minimum për numrin e personave të filluar një shoqatë. Disa juridiksione të kërkojnë që shoqata regjistrohen në policin ose ndonjë organ tjetër zyrtar për të informuar publikun për ekzistencën e shoqatës.

Statusi ligjor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një shoqate e painkorporuar është përcaktuar si ekzistuese:

"...kur dy ose më shumë persona janë të lidhur së bashku për një apo më shumë qëllimeve të përbashkëta nga ndërmarrjet e përbashkëta, ku secili ka detyrat dhe detyrime të ndërsjella, në një organizatë e cila ka rregulla të identifikuar në të cilën kontrollimin e organizatës dhe fondet e saj janë të dhënë, dhe të cilat mund të jenë të bashkuar apo të lihet sipas dëshirës. "[1].

Liria e organizimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Liria e shoqatës është në Deklaratën Universale të të Drejtave të Njeriut:

Neni 20
(1) Gjithkush ka të drejtën e lirisë së mbledhjes dhe shoqatës paqësor.
(2) Askush nuk mund të detyrohet të bëjë pjesë në ndonjë shoqate.

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ [1] Conservative and Unionist Central Office v Burrell (Inspector of Taxes) [1982] 1 WLR 522. The definition was for tax purposes, but was expressed to be of general application.