Shoqata Amerikane e Psikologjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shoqata Amerikane e Psikologjisë është organizata më e madhe shkencore dhe profesionale e psikologjisë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe si e tillë ka rreth 117,500 anëtarë duke përfshirë psikologë, pedagogë, mësimdhënës, mjekë dhe studentë.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shoqata Amerikane e Psikologëve është themeluar në korrik të vitit 1892 në Universitetin Klark, nga një grup prej rreth 30 anëtarëve ndërsa në vitin 1916 kjo organizatë numëronte mbi 300 anëtarë. Presidenti i parë i saj ka qenë psikologu i shquar amerikan Granville Stanley Hall. Gjatë Luftës së Dytë Botërore Shoqata APA u bashkua edhe me një varg organizatash tjera simotra kështu që në vitin 1944 ajo kishte nëntëmbëdhjetë departamente. Nga viti 1960 e deri në vitin 2007 numri i departamenteve u ngrit në 54. Sot ajo është e lidhur me 60 shtete dhe territore si dhe me Shoqatën e Kanadasë.[1]

Publikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shoqata APA publikon revistën e saj zyrtare me titull American Psychologist. Krahas kësaj ajo nxjerr edhe rreth 74 revista të specializuara si p.sh.

 • Behavioral Neuroscience
 • Developmental Psychology
 • Emotion
 • Health Psychology
 • Journal of Applied Psychology
 • Journal of Comparative Psychology
 • Journal of Experimental Psychology
 • Journal of Experimental Psychology: Applied
 • Journal of Family Psychology
 • Journal of Occupational Health Psychology
 • Journal of Personality and Social Psychology
 • Psychological Bulletin
 • Psychological Review
 • Psychology and Aging
 • Psychology of Addictive Behaviors
 • Psychology of Violence
 • School Psychology Quarterly

Shoqata APA ka publikuar me dhjetëra libra, si p.sh.

 • Publication Manual of the American Psychological Association (Concise Rules of APA Style),
 • The APA Dictionary of Psychology,
 • Encyclopedia of Psychology (8 vëllime)[1]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Shih faqen në gjuhën angleze American Psychological Association 9.05.2016.