Shpejtësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një makinë e shpejtë.

Në përdorimin e përditshëm dhe në kinematikë, shpejtësia (zakonisht e referuar si v) e një objekti është madhësia e ndryshimit të pozicionit të tij me kalimin e kohës ose madhësia e ndryshimit të pozicionit të tij për njësi të kohës; është pra një sasi skalare.[1] Shpejtësia mesatare e një objekti në një interval kohor është distanca e përshkuar nga objekti pjesëtuar me kohëzgjatjen e intervalit;[2] shpejtësia e menjëhershme është kufiri i shpejtësisë mesatare pasi kohëzgjatja e intervalit kohor i afrohet zeros. Shpejtësia është madhësia e shpejtësisë (një vektor), i cili tregon gjithashtu drejtimin e lëvizjes.

Shpejtësia ka dimensionet e distancës pjesëtuar me kohën. Njësia SI e shpejtësisë është metri për sekondë (m/s), por njësia më e zakonshme e shpejtësisë në përdorimin e përditshëm është kilometri në orë (km/h) ose, në SHBA dhe MB, milje në orë (mph ). Për udhëtimet ajrore dhe detare, nyja përdoret zakonisht.

Shpejtësia më e shpejtë e mundshme me të cilën energjia ose informacioni mund të udhëtojë, sipas relativitetit special, është shpejtësia e dritës në vakum c = 299792458 metra për sekondë (afërsisht 1079000000 km/h ose 671000000 mph). Materia nuk mund ta arrijë shpejtësinë e dritës, pasi kjo do të kërkonte një sasi të pafundme energjie. Në fizikën e relativitetit, koncepti i shpejtësisë zëvendëson idenë klasike të shpejtësisë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Why are 'speed' and 'velocity' not given the same name?". History of Science and Mathematics Stack Exchange (në anglisht). Marrë më 2023-09-30.
  2. ^ Elert, Glenn (2023), "Speed and Velocity", The Physics Hypertextbook (në anglisht), hypertextbook, marrë më 2023-09-30