Jump to content

Shqiptarët në Itali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shqiptarët në Itali
Albanesi in Italia
Popullsia e përgjithshme
rreth 800,000
(Duke përfshirë emigrantët shqiptarë dhe arbëreshët)
Gjuhët
Shqip  · Italisht
Fetë
Islami  · Krishterimi  · Ateizmi

ShqiptarëtItali përbëjnë një komunitet prej rreth 800,000 banorësh. Kryesisht veçohen në dy komunitete, si rezultat i valëve të ndryshme të mërgimit.

Komuniteti i parë janë arbëreshët, shqiptarë që u vendosën në Itali në mes shekujve XV dhe XVIII, si pasojë e pushtimit osmanShqipërisë. Ata sot jetojnë kryesisht në Italinë jugore, gjëgjësisht në rajonet: Pulia, Bazilikata, Molize, Kalabria dhe Sicilia.[1] Numri i tyre varion nga 80,000 deri në 260,000.[2][3]

Komuniteti i dytë janë mërgimtarët shqiptarët që u vendosën në Itali pas rënies së komunizmit në Shqipëri, gjëgjësisht pas vitit 1990. Sipas të dhënave të Institutit Kombëtar të Statistikave të Italisë, më 1 janar 2014, në Itali banonin 502,546 banorë me origjinë nga Shqipëria.[4]

Për më shumë informacione shikoni artikullin Arbëreshët

Emigrantët shqiptarët që u vendosën në Itali pas rënies së komunizmit në Shqipëri, gjëgjësisht pas vitit 1990, janë grupi më në numër i shqiptarëve në Itali. Sipas të dhënave zyrtare, më 1 janar 2014, në Itali banonin 502,546 banorë me origjinë nga Shqipëria.[4]