Jump to content

Shtëpia e Piktorit Sali Shijaku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shtëpia e Piktorit Sali Shijaku ndodhet në Tiranë në rrugën “Siri Kodra”. Është një shtëpi e vjetër me arkitekturë tipike Tiranase. Ndërtimi i saj i përket vitit 1400. Shtëpia shërben si restorant tradicional si dhe galeri arti ku janë të ekspozuara 100 punime në pikturë. Është konsideruar si shtëpia më e vjetër në Ballkan.Me pare ne vitin 350 shtepia e piktorit Sali Shijakut ka qene nje spital turk.Druret ne ate shtepi quheshin traur dhe lyheshin me benzine ose nafte.Ndryshe kjo shtepi quhet monument kulture.Ne katin e pare ndodhej dhoma e pritjes qe zhvilloheshin aktivitete te ndryshme afer oxhakut dhe vendi ishte i mbushur me piktura te rralla dhe te vecanta.Ne katin e dyte ishin dhomat vetem per te fjetur por gjithashtu vendi ishte i mbushur me piktura dhe portrete.Shume objekte ne ate shtepi quheshin motive morjentale.Ne ate vend ndodhej nje arke e vjeter me piktura te erreta ku aty vendoseshin pajat e nuses.