Shtëpiza e kompjuterit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
ATX desktop case
Një kuti ATX. Pllaka amë (MicroATX) është në një pozicion horizontal në krye, dhe lidhësit periferikë shkojnë në panelin e vendosur në pjesën e pasme të kasës dhe portat USB në krye. Tifozët janë gjithashtu në pjesën e pasme dhe të përparme. Furnizimi me energji elektrike është në pjesën e poshtme të pasme.

Shtëpiza e kompjuterit, një kuti kompjuteri apo shasi kompjuteri, është mbyllja që përmban pjesën më të madhe të harduerit të një kompjuteri. Komponentët e vendosur brenda kasës (siç janë CPU, motherboard, memoria, pajisjet e ruajtjes masive, njësia e furnizimit me energji elektrike dhe karta të ndryshme zgjerimi) referohen si hardueri i brendshëm, ndërsa hardueri jashtë kasës (zakonisht i lidhur me kabllo ose prizë pajisjet e luajtjes si ekrani, altoparlantët, tastiera, miu dhe disqet USB) njihen si pajisje periferike.

Kutitë konvencionale të kompjuterit janë plotësisht të mbyllura, me vrima të vogla (kryesisht në panelin e pasmë) që lejojnë ajrosjen dhe hapjet e prerjes që ofrojnë akses në prizat/prizat (mbrapa) dhe foletë e lëvizshme të mediave (para). Korniza strukturore (shasia) e kasës zakonisht ndërtohet nga metale të ngurtë si çeliku (shpesh SECC — çelik, elektrogalvanizuar, i mbështjellë në të ftohtë, spirale) dhe aliazh alumini, me pika të forta dhe përmes vrimave për montimin e pajisjeve të brendshme, ventilatorëve/ftohësve. dhe për organizimin e menaxhimit të kabllove. Panelet e jashtme të kasës, të paktën njëri prej të cilëve është i lëvizshëm, mbulojnë shasinë nga pjesa e përparme, anët dhe sipër për të mbrojtur komponentët e brendshëm nga ndërhyrjet fizike dhe grumbullimi i pluhurit, dhe zakonisht janë bërë nga materiale metalike dhe/ose plastike të lyera, ndërsa të tjerat materiale të tilla si rrjetë, xhami i kalitur, akrilik, druri dhe madje edhe tulla Lego janë shfaqur në shumë kuti moderne komerciale ose të ndërtuara në shtëpi. Vitet e fundit, kutitë me kornizë të hapur ose me ajër të hapur që janë vetëm pjesërisht të mbyllura (me ventilim më të lirë dhe rrjedhimisht ftohje teorikisht më të mirë) janë bërë të disponueshme në tregun e kompjuterëve premium të lojërave.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]