Simpoziumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Simpoziumi i Platonit nga Anselm Feuerbach

Simpoziumi nga gjuha e lashtë greke, (συμπόσιον symposion ose symposio, nga συμπίνειν sympinein, "për të pirë së bashku") ishte pjesë e një banketi që organizohej pas ushqimit, kur pija për kënaqësi shoqërohej me muzikë, vallëzim, recitale, ose bisedë. Veprat letrare të cilat shoqëronin një simpozium zakonisht ishin Dialogjet e Sokratit, Simpoziumi i Platonit, Simpoziumi i Ksenofonit, si dhe një numër poezish greke siç janë Elegjitë e Theognisit të Megarës. Simpoziumet të cilat janë paraqitur edhe në artin grek dhe etrusk tregojnë skena të ngjashme.[1]

Në kohët moderne, simpoziumi paraqet një konferencë akademike, shkencore ose takim të ngjashëm. Ekuivalenti i një simpoziumi grek në shoqërinë romake është conviviumi latin.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Peter Garnsey, Food and Society in Classical Antiquity (Cambridge University Press, 1999), p. 136 online; Sara Elise Phang, Roman Military Service: Ideologies of Discipline in the Late Republic and Early Principate (Cambridge University Press, 2008), pp. 263–264.