Jump to content

Sirena e Vogël

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një sirenë është një krijesë legjendare ujore me trupin e sipërme e një femër njerëzore dhe bishtin e një peshku. Sirena shfaqet në folklorin e shumë kulturave në mbarë botën, duke përfshirë Lindjen e Afërt, Evropë, Afrikë dhe Azi. Tregimet e parë u shfaq në Asirinë e lashtë, në të cilën perëndeshë Atargatis transformuar veten në një sirenë nga turpi për vrasjen aksidentalisht dashurin e saj njerëzore .Sirenat janë të lidhura disa herë me ngjarje të rrezikshme të tilla si përmbytjet, stuhitë etj. Gjithashtu ato njihen edhe për bukurinë dhe dashamirsinë e tyre. Ato njiheshin si "Shtriga" dhe mendonin se ato vinin nga ferri për te ndihmuar djallin dhe prandaj asnjë banor nuk ju afronte oqeanit. Banoret e quanin sirenat si "Fat i keq" për to sepse ajo mendoj te ishte e mallkuar. Por ajo ne te vërtete ishte thjeshte një vajze qe nga trishtimi i saj ajo u kthye ne sirene por deri tani sipas kërkimeve thonë se sirenat kane bere shume vepra bamirsie duke ndihmuar njerëz qe mbesnin ne det nga stuhite dhe sherimin e mijëra femijeve.

Njeriu i pare qe i ka pare këto sirena ka qene Donald Çoliç dhe i ka pare ato ne Detin e zi në Evropë.

Sirenat kanë qenë një temë të popullarizuara të artit dhe letërsisë në shekujt e fundit, të tilla si në përrallë e njohur Hans Christian Andersen "Little Mermaid " (1836). Ata kanë qenë vazhdimisht të përshkruar në opera, piktura, libra, filma dhe komik.