Sistemi limfatik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Sistemi Limfatik -Limfa qarkullon neper rrjetin e sistemit limfatik. Ky rrjet fillon me kapilar limfatik, te cilët bashkohen duke formuar vena te vogla limfatike që derdhen ne venën e madhe afër veshezës se djathë te zemrës. Ne rrugetimin e tyre enët limfatike kalojnë neper nyje dhe gjendrra limfatike, te cilat si një lloj filtri i ndalin lëndët e dëmshme qe ndodhen në limfë si p.sh pjese te qelizave te vdekura ose qeliza te tëra, mikrobet qe u kane shpetuar leukociteve. Nyja limfatike me shumice gjenden ne qaf,nen shqetulla etj,te cilat rriten ne rast të invazionit te mikrobeve ne organizëm. Puna e zemrës nuk ndikon ne enët limfatike, prandaj qarkullimi i limfës është me i ngadalshëm se qarkullimi i gjakut. Ajo qarkullon me tkurrjen e gjithë muskujve te trupit. Gjatë gjumit zvogëlohet aktiviteti i muskujve, prandaj limfa mbetet ne inde, kjo është arsyeja qe kur zgjohemi nga gjumi jemi me te mufatur (te ënjtur). Si organe limfatike janë shpretka, bajamet, etj. Limfa luan rrol te rëndësishëm ne transportin e yndyrave. Ne zorrën e hollë lëndët yndyrore i thithin rrëzhdet zorrore, kurse limfa i përcjell deri ne vena.