Sistemi zgjedhor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e sistemit zgjedhor për legjislaturat kombëtare, si e 2012që prej 2012. E kuqe është parë-past-the-post; ngjyrë gështenjë me dy raunde balotazh; puce të menjëhershme balotazh; errët blu fitues-optimizuar proporcional; portokalli pluraliste-at-large, brown e përgjithshme biletë; të verdhë e vetme pa-transferueshme; citron modifikuar kumulative; gëlqeres Borda; drita blu të partisë-lista proporcionale; mint vetme e transferueshme; purpurt dhe livando të përzier-proporcional; dhe të errëta rozë, persian u rrit, fuchsia, dhe dritë të thellë trëndafili janë paralel votimi.

Një sistem zgjedhor është një grup i rregullave që përcaktojnë se si zgjedhjet dhe referendumet janë kryer dhe se si rezultatet e tyre janë të përcaktuara. Sistemet politike zgjedhore janë organizuar nga qeveritë, ndërkohë që jozgjedhjevt politike mund të ndodhin në biznes, organizata jofitimprurëse dhe organizatave joformale.

Llojet e sistemeve zgjedhore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemet pluraliste[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet e përdorimit të parë-past-the-post për të legjislaturave.

Pluralitetin e votimit është një sistem në të cilin kandidati(s) me shuma më e lartë e votave fiton, me asnjë kërkesë për të marrë shumicën e votave. Në rastet kur nuk ka një pozicion të jetë e mbushur, ajo është e njohur si para-past-the-post; kjo është e dytë më të zakonshme të sistemit zgjedhor për legjislaturat kombëtare, me 58 vendeve duke e përdorur atë për të zgjedhurit e tyre legjislatura,[1] shumica e të cilave janë të tanishëm ose ish-Britanike apo Amerikane kolonitë ose territore. Ajo është gjithashtu e dytë më të zakonshme të sistemit të përdoren për zgjedhjet presidenciale, duke u përdorur në 19 vende.

Sistemin e shumicës sistemet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemin e shumicës votimit është një sistem në të cilin kandidatët kanë për të marrë shumicën e votave për t'u zgjedhur, edhe pse në disa raste vetëm një shumicë është e nevojshme në raundin e fundit të numërimit të votave në qoftë se asnjë kandidat nuk mund të arrijë një shumicë. Ekzistojnë dy forma kryesore të shumicës llogaritet sistemeve, njëri duke përdorur një raund të vetëm renditet e votimit dhe të tjera duke përdorur dy ose më shumë rretheve. Të dy janë përdorur kryesisht për të votimit me anëtar të vetëm qytetarët.

Proporcional të sistemeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet nga lloji i sistemit proporcional

Përfaqësimi proporcional është më e përdorur gjerësisht sistemi zgjedhor për legjislaturat kombëtare, me parlamenteve të mbi tetëdhjetë vende të zgjedhur nga format e ndryshme të sistemit.

Sistemet e përziera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në disa vende, sistemet e përziera janë përdorur për të zgjedhur parlamenti. Këto përfshijnë paralele të votimit dhe të përzier-anëtare të përfaqësimit proporcional.

Karakteristika të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa sisteme zgjedhore, ekziston një shumicë bonus sistemit ose për të siguruar një partie apo koalicioni fiton një shumicë në parlament, ose për të dhënë pala që ka marrë më shumë vota, një avantazh të qartë në termat e numrit të mandateve. Në Greqi pala që ka marrë shumicën e votave i jepet një shtesë 50 vende,[2] San Marino e ka modifikuar sistem me dy raunde, e cila sheh një raund të dytë të votimit shfaqur në krye të dy partive apo koalicioneve nëse nuk ka shumicën në raundin e parë. Fituesi i raundit të dytë, është e garantuar 35 vende në 60-vend i Madh dhe Këshilli i Përgjithshëm.[3]

Fillore zgjedhjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillore zgjedhjet janë një tipar i disa sistemeve zgjedhore, qoftë si pjesë formale të sistemit zgjedhor apo joformalisht nga zgjedhja individuale të partive politike si një metodë të përzgjedhjes të kandidatëve, siç është rasti në Itali. Fillore zgjedhjeve të kufizojë rrezikun e votës për ndarjen e tij , duke siguruar një parti e vetme e kandidatit. Në Argjentinë ata janë një pjesë formale e sistemit zgjedhor dhe të marrë vendin e dy muaj para kryesor të zgjedhjeve; cilësdo palë që marrin më pak se 1.5% të votave, nuk është e lejuar për të kundërshtuar kryesore për zgjedhjet. Në Shtetet e Bashkuara, nuk janë të dyja të njëanshme dhe jo-partiake fillore zgjedhjeve.

Indirekt zgjedhjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa zgjedhje të shfaqë një të tërthortë sistemit zgjedhor, ku nuk është ose jo votën popullore, ose të votës popullore është vetëm një fazë e zgjedhjeve; në këto sisteme përfundimtar të votuar është zakonisht merret nga një kolegj zgjedhor. Në disa vende, të tilla si Mauritius ose Trinidad dhe Tobago, në postin e Presidenti të zgjidhet nga parlamenti. Në vende të tjera si në Indi, vota është marrë nga një kolegj zgjedhor, i cili përbëhet nga legjislatura kombëtare dhe shtetërore të legjislaturave. Në Shtetet e Bashkuara të amerikës, presidenti është i tërthortë i zgjedhur duke përdorur një proces në dy faza; votës popullore në secilin shtet zgjedh anëtarët e kolegjit zgjedhor që, nga ana e zgjedh Presidentin. Kjo mund të rezultojë në një situatë ku një kandidati që merr shumicën e votave në shkallë vendi nuk do të fitojë nga kolegji zgjedhor për të votuar, më të fundit që ka ndodhur në vitin 2000 dhe në vitin 2016.

Sistemet e përdorura jashtë politikës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç të ndryshme të sistemeve zgjedhore në përdorim në sferën politike, ka shumë të tjerë, disa nga të cilat janë propozimet dhe disa prej të cilave janë miratuar për përdorim të biznesit (të tilla si zgjedhjen e korporatave të anëtarëve të bordit) ose për organizatat, por jo për publik zgjedhjeve.

Rregullat dhe rregulloret e[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç metodë specifike të zgjedhur kandidatët, sistemet zgjedhore janë gjithashtu e tyre më të gjerë të karakterizuar nga rregulla dhe rregullore, të cilat janë zakonisht të vendosura në një vend të kushtetutës apo të ligjit elektoral. Pjesëmarrës të rregullave të përcaktuar emërimin e kandidatëve dhe regjistrimin e zgjedhësve, përveç për vendndodhjen e qendrave të votimit vende dhe disponueshmërinë e votimi në internet, votimi postar, dhe votim që dërgohet me postë. Rregullore të tjera përfshijnë përzgjedhjen e votimit pajisjeve të tilla si letër e fletëve të votimit, makinë votimi ose të hapura të votimit të sistemeve, dhe rrjedhimisht lloji i numërimit të votave sistemet, verifikimi dhe auditimi përdorur.

  Votimi i detyrueshëm, në zbatim.

  Votimi i detyrueshëm, nuk zbatohen.

  Votimi i detyrueshëm, zbatim (vetëm për meshkujt).

  Votimi i detyrueshëm, nuk zbatohen (vetëm për meshkujt).

  Historike: shqipëria kishte votimi i detyrueshëm në të kaluarën.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]