Skanderbeg (njësi ushtarake)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Skanderbeg ishte një njësi ushtarake shqiptare[1] fashiste e caktuar në Trupat e 14-të të Ushtrisë Italiane, e përbërë nga ushtarë shqiptarë të rekrutuar në Shqipëri[2] gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Kjo njësi mori pjesë në kundërofensivën italiane kundër kryengritësve në Mal të Zi, gjatë Kryengritjes në Mal të Zi në vitin 1941.[3] Skanderbeg përbëhej nga katër batalione[4] dhe kishte forcën e një divizioni[5][6] ose dy regjimenteve[7].

Kryengritja në Mal të Zi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë ofensivës italiane kjo njësi ushtarake vepronte në territorin ndërmjet Liqenit të Shkodrës, Tivarit dhe Ulqinit.[8][9] Më 15 korrik 1941, dy ditë pas shpërthimit të kryengritjes, komanda supreme e forcave italiane në Shqipëri vendosi të mbështeste forcat italiane në Mal të Zi duke e zhvendosur Skanderbeg në Ulqin. Më 17 korrik Biroli urdhëroi Skënderbeun të pushtonte zonën në kufirin midis Shqipërisë dhe Malit të Zi, pa e kaluar atë. Më 22 korrik, Skënderbeu mori pjesë në aksionin e spastrimit në Mikuliqi, afër Tivarit.[10]

Angazhimi i parë ushtarak i kësaj njësie ishte më 4 gusht 1941 në zonën e caktuar për Divizionin Venezia.[11] Skanderbeg u angazhua si pararojë e divizioneve italiane.

Pas shtypjes së kryengritjes, Skanderbeg u caktua në Ushtrinë e 9-të, së bashku me disa njësi ushtarake që fillimisht i përkisnin korpusit të ushtrisë së 14-të.[12]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Jovanović, Batrić (1960). Crna Gora u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji (në serbisht). Vojno delo. fq. 130. Албанска квислиншка фор- мација „Скендербег" биће у претходници италијанских дивизија. -->
 2. ^ Božović, Branislav; Vavić, Milorad (1991). Surova vremena na Kosovu i Metohiji: kvislinzi i kolaboracija u drugom svetskom ratu (në serbisht). Institut za savremenu istoriju. fq. 193. Албанска дивизијска група „Скендербег" , из састава 14. италијанског армијског корпуса, била је претходница
 3. ^ Caccamo, Francesco; Monzali, Luciano (2008). L'occupazione italiana della Iugoslavia, 1941-1943 (në italisht). Le Lettere. fq. 169. ISBN 978-88-6087-113-8. ... parte della Taro e della Marche, e inoltre il reggimento cavalleggeri Guide e il gruppo albanese Skanderbeg.
 4. ^ Jovanović, Batrić (1984). Trinaesto julski ustanak (në serbisht). NIO "Pobjeda," OOUR Izdavačko-publicistička djelatnost. fq. 156. ... албанска квислиншка формација »Скендербег« (јачине 4 батаљона),...
 5. ^ Maletić, Mihailo (1976). Crna Gora (në serbisht). Književne novine. fq. 339. ...албанску групу Скендербег (јачине једне дивизије)...
 6. ^ umjetnosti, Jugoslavenska akademija znanosti i; rata, Međunarodni komitet za znanstveno proučavanje uzroka i posljedica drugog svjetskog (1973). Drugi svjetski rat i mir među narodima (në serbisht). s.n. fq. 187. ..., albansku formaciju »Skenderbeg« (jačine divizije),
 7. ^ Pajović, Radoje; Željeznov, Dušan; Božović, Branislav (1987). Pavle Đurišić, Lovro Hacin, Juraj Špiler (në serbisht). Centar za informacije i publicitet. fq. 22. ISBN 978-86-7125-006-1. ... albansku grupu Skenderbeg (jačine dva puka),
 8. ^ Scotti, Giacomo; Viazzi, Luciano (1987). Le aquile delle Montagne Nere: storia dell'occupazione e della guerra italiana in Montenegro (1941-1943) (në italisht). Mursia. fq. 199. Nella fascia confinaria tra il lago di Scutari e Antivari, il gruppo regolare albanese « Skanderbeg » ed il CVI battaglione camicie nere dovevano chiudere gli accessi agli insorti.
 9. ^ Pajović, Radoje (1977). Kontrarevolucija u Crnoj Gori: četnički i federalistički pokret 1941-1945 (në serbisht). fq. 88. Албансха трупа Скендербег и 106. батальон граничне страже дд'ед'ствовали су у редану Улцгаьа и Бара.
 10. ^ Records of Supreme command of Italian forces in Albania about the measurements to be undertaken to suppress uprising in Montenegro, pp. 124, 160, 186
 11. ^ Историски записи (në serbisht). с.н. 1962. fq. 331. Оне су, дијелови албанске квислиншке групе „Скендербег", први пут употријебље- не против устаника, у зони дјејства Венеција 4 августа..
 12. ^ Strugar, Vlado (1997). Drugi svjetski rat--50 godina kasnije: radovi sa naučnog skupa, Podgorica, 20-22. September 1996 (në serbisht). Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. fq. 564. ISBN 978-86-7215-089-6. ... и групе „Скендербег", а касније су оне реорганизоване и све те јединице припале су Команди 9. армије.