Jump to content

Sllatina (Debërcë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sllatina (Debërcë)
Fshat
Popullsia
 • Gjithsej161
{{{postal_code_type}}}
6340
TargatOH
Faqja zyrtarewww.slatino.weebly.comPjesë e historisë së fshatit të Slatinë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Maqedoni ka tri fshatra me emrin Sllatinë në Tetovë, Brodski dhe Debërcë. Në ditë vjeshte ngrohtë dhe me diell ne vizituam zonën e Sllatinë Debarca. zgjidhje Rural përmes pellgut të rrjedhin Slatina lumit të cilat rregullohet stoli të fshatit. Të dhënat e vjetra me shkrim e fshatarëve është defter fjalëshumë regjistrimit të Sanxhakut të Ohrit në 1582 i cili deklaroi se Sllatinë ka 327 banorë, të gjithë të krishterët. Sipas hulumtimit të Milivoj Kosteski, Sllatinë në 1953 ka qenë 1.016 njerëz që përfaqësojnë pjesën më të madhe ekzistencën e kaluara. Që atëherë e popullsisë është në rënie graduale dhe sot ka rreth 100 banorë. Fakti që Sllatina është konsideruar kodrinore - një fshat të varfër malor dhe punojnë jashtë shtetit ishte i pranishëm edhe në gjysmën e dytë të shekullit të 19. Kryesisht punëtorë emigrantë duke i lënë të pranverës në Vllahi, Serbi dhe Bullgari dhe u kthye në vjeshtë. Vala e madhe e emigrimit ka ndikuar në fshat 1909-1912, kur rrugën jashtë shtetit prorabotel në Kanada dhe Argjentina. Pastaj u largua Sllatinci shtatëdhjetë. Në grupin kanadez për shkak të mungesës së punës u nis për në Australi. Vala e dytë e madhe e emigrimit ishte 1960-1970 dhe me intensitet më pak zgjat në ditët e sotme. punëtorë migrantë aktuale të sjellë me vete dhe familjet e tyre në Australi sot ka mbi 120 familje. Disa prej tyre punojnë në Grinvil Hekuri dhe Port Kembla. Puna e përkohshme në vendet evropiane kanë kaluar rreth 30 Slatinci. Çdo feste dhe të ulet në tryezë në fshat fillon me një bekim "për Aber të mirë të punëtorëve migrues. lista e gjatë e emrave Slatinci që janë të shpërndara në të gjithë botën. Lëviz nëpër lagje u takua me Panko Stojkoski dhe nënën e tij, Zorka. Pas një qëndrimi të gjatë në Australi u kthye në vatër e tij të lindjes dhe u vendos në shtëpinë e ndërtuar rishtazi. Gëzim nuk do të presë pret që vdiq kohët e fundit, dhe vajza e mbetur në Australi me Nada familjes së tij. Pjesa tjetër kishte ardhur Ivancho Karandzhuloski Mitra dhe familjen e tij. Ata janë në Australi mbi 20 vjet. gëzimin e tyre e qëndrimit ishte i madh.

Në fshat ka dy kisha që ishin ndërtuar në shekullin e 19 si një manastir. Të lartë të Kishës "Nënës së Shenjtë" është ndërtuar fshehtas shumë vite më parë, sepse nuk ka leje për ndërtim. Ajo ishte pikturuar pas Kryengritjes së Ilindenit në 1912 nga vëllezërit Dimitri Mijak, të lirë dhe George Çollak. Kisha më e ulët quhet "Old javë Shën." Filloi të ndërtojë në 1808 dhe përfundoi në 1858. Manastirin e Shën Gjon Pagëzori është menduar të jetë diku kohë më parë. Ajo është e ndezur nga turqit në shekullin 17. Me iniciativën e punëtorëve migrantë nga Sllatinë dhe vullnetarisht të mbledhur para nuk arriti të pranishëm manastirche sodzida, dhe madje edhe në 1980 me ndihmën e emigrantëve tanë nga Australia bërë një gardh, dhomë ngrënie dhe kullë.

Në shekujt e kaluar ka lënë shenjën e tij në fshat dhe revolucionare sveshtenichkoto familjes Popovci përmes disa breza që i dha të njohur luftëtarëve për shpirtërore dhe çlirimin kombëtar të popullit maqedonas dhe pavarësia e kishës dhe shtetit. Për kujtimet dhe të vërtetat, legjendat dhe ngjarjet Poposki George na thotë: - Unë jam krenar që kam ardhur nga një familje e tillë. Gjyshi im i madh ishte një pop student ANGJELE Dimitar Milladinov dhe mik personal i Gregory Prliçev.

Pasi mbaroi shkollën në Milladinov vazhdon të jetë arsimuar në gjimnaz ku janinskata zotëruar mirë grek. Atëherë ai përfundon seminarin shpirtërore në Rusi dhe themeloi shkollën e parë Sllatinë e përditshme. Pas 4 vjet zapopil. Ai kishte një pjesë në përkthimin e triptik mbahen tani në Shën Naumit në Ohër. Themelues i qelizave të parë revolucionare në Maqedoninë perëndimore, i njohur në histori si kompani Slatina. Ajo do të jetë një nga të parët ndez dhe lajmëroj ardhshme lufton dhe ngjarjet revolucionare në Maqedoni. Se veprimtaria e tij shpirtërore dhe atdhetare që shkaktojnë xhelozi në mes të priftërinjve slatinskite të cilët kërkojnë të marrin larg famullisë së tij. U vra në vitin 1875 dhe raportin e konsullit rus në Manastir dhe në shkrim e ruse vrasje Slavist Selishchev është shkruar si një krim.

George Djali i tij ishte një i njohur pop maqedonas comitadji, Duka dhe revolucionare, një pjesëmarrës në Kryengritjen e Ilindenit dhe Lufta e Parë Ballkanike e çlirimit dhe pavarësisë së Maqedonisë, si një mik personal dhe shokut të Nikolla Karev, Damian Gruev, Hristo Uzunov, Peter Chaulev, Jordan dhe Piperka Goce Dellçev të njëjtit mendim me të cilin ai e kishte takuar në Manastir dhe në komiti shumë të tjera revolucionarët dhe Duka. Autoritetet osmane osuduvale 12 herë dënimet e të cilave 3 herë në 101 vjet. Herë të parë ai u dënua me 101 vjet burg, kur 4 prill 1903 të gjithë fshatrat ishin të rrethuar në Debërcë Mon Arbinovo në rebelim dhe janë mbledhur duke përfshirë 218 fshatarë dhe 18 Slatinci. Ata janë dënuar në Manastir dhe pastaj transferohen në trajnerëve të ashtuquajturat në Selanik. Ne ngarkuar delet në një vapor për Dijar Bekir. Në sajë të ato të mëdha e të Ohrit dhe të njerëzve Manastir pasur me pop mitëmarrje George's off anije dhe u kthye mbrapsht. Nga Dijar amnistinë Bekir nga 1908 në vitin 10 Slatinci u kthye në shtëpi, dhe nëntë kishte lënë përgjithmonë kockat në shkretëtirat e Azisë së Vogël.

Gruaja e George pop, gjyshe Dola, për shkak të guximit të tij dhe pjesëmarrjen në kryengritjen e Ilindenit gueriljet dhe t'i japë emrin e Rinit. Ajo ka qëndisur flamurin mbi një sfond i kuq me të verdhë fringed dhe Biblën si një emblemë me armë dhe thikë. Me këtë rast, këngë këndohet: - "I zemëruar Pasha turk e Panagyurishte, për të kapur dhe sjellë në një të gjallë Rhein pop Georgieva. Kur kapen ajo drejtua atyre: -. Ju dëshironi më gjunjë, i veçuar si mua, unë e qëndisur flamurin dhe të vënë shenja ose liri vdekje për Maqedoninë "Më 13 tetor 1913 Pop George u vra para popullit të tij në Sllatinë autoritetet serbe profesion sepse ata dëshironin të nënshkruajnë një deklaratë që ndjehet serb.

Antim birin e tij jetim, nuk kishte asnjë mundësi për të kompletuar teologjik - Mësues Shkolla në Manastir për shkak se ai u përjashtua nga administrata e shkollës, si bir i një rebel dhe i rrezikshëm për qeverinë serbe. Si një punëtor në Beograd ka vendosur kontakte me studentë të avancuar dhe të punëtorëve dhe ishte një vizitor në Vardar kompani e organizuar nga studentët e Maqedonisë në Beograd. Atje ai u takua Peter Piruze nga Peter Bogdanov Kochko, Kuzman Josifovski Pitu dhe shumë personalitete të tjera nga të cilat zbogatuval nadograduval dhe njohuritë e tij. Antim Me fitoren e saj të besimit Kuzman Josifovski Pitu, Michael baritore, Metodi Andonov Cento të cilët qëndruan në Debërcë. Petre Piruze së bashku me Kuzman Josifovski Pitu në nëntor 1941 ai organizoi zapopuvanje e tij në Tiranë në Peshkopi Kristofor. Ai u pranua si anëtar i një pjesë e zgjatur e Shtabit të nëntor dhe POM dhe të çojë komisionit për çështjet fetare. Babai Antim im është një nga iniciatorët dhe organizatorët në selinë kryesore për organizimin e para mbledhje e fshehtë priftërore në tetor 1943 në fshatin Izdeglavje, të cilat hodhën themelet e KOM dhe të miratuar shumë vendime të rëndësishme historike e KOM, e popullit maqedonas dhe të lëvizjes. Ai lajmëroi tubim është KAÇKM historike.

Në New pjesë Slatinci marrë 127, nga të cilat 7 janë vrarë dhe 9 të plagosur. Në kujtim të tyre në hyrje të fshatit është ndërtuar një monument mbresëlënëse.

Tregimet e Sllatinë, jeta një herë dhe tani do të vazhdojë për brezat, dhe fshati do të mbijetojë në sajë të resurseve që natyra i dha vlerë infrastrukturës Slatinci që ngulfatur Sllatinë të kontribuar sërish për të rivendosur ish famë.

Tradita në fshatin Slatina

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çdo vit më 11 shtator në fshatin Sllatinë të festuar Shën Gjon Pagëzori. Pastaj në atë ditë të gjithë njerëzit që vijnë për të shijuar bukurinë e manastireve dhe bukurinë e grafche tradicionale maqedonase të ligët. Atë ditë e tërë shtëpisë fshati slavit lavdinë që presin të detajuar dhe miqtë e ftuar.

  • Më 19 dhe 20 janar në fshatin Sllatinë të festuar Epifanisë i Krishtit (Epifania). Pastaj të gjithë fshatarët që jetojnë në fshat janë kthyer në shtëpitë e tyre në fshat. Mëngjesin e datës 19 janar mbledhur fëmijë të vegjël të shkuar në Kishën e Shën E diel. Pastaj ngrini bajracite kisha me kryq. Pastaj kryqi u flak në lum të thellë, ku shumë njerëz kërcejnë të kapur. Besohet se kushdo që bie në kryq ai do të bidit njeriu më i lumtur në atë vit. Fshati ka rreth 13 kompani, ku njerëzit mblidhen për këtë festë. Kompania më e madhe ka rreth 30 shtëpi është kompani e që kanë krijuar vëllezërit precii tonë Gjorsho, Andrei dhe Mirçea nga emrat dhe mbiemrat e tyre janë krijuar Gjorshoski, Andreski dhe Mircheski.
  • Më 19 janar për të festuar Mashkull Epiphany ku të gjithë njerëzit të shkojnë pokukji dhe përsëri më 20 janar Epiphany grave të njohur se të gjitha gratë të shkojnë pas shtëpive. Në mbrëmjen e 20 janar pas 12 pm, zgjidhje të kompanisë kryq s dhe ai i mëson nun novijot, nun jep pastaj darkë dhe kështu çdo traditë vit.