Jump to content

Smajl Martini Ivezaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Smajl Martini Ivezaj (lindur rreth 1850, Grude, Albania Otomane - vdekur 1911, Beteja e Vranjës) ishte një Bajraktar shqiptar nga fisi Grude i cili drejtoi forcat shqiptare kundër osmanëve në betejën e Vranjës në 1911. Ai udhëhoqi forcat e tij kundër malazezëve dhe osmanëve gjatë gjithë jetës së tij dhe veprat e tij janë dëgjuar në "The New York Times" në vitin 1911. Vajza e tij, i njohur Tringë Smajli, zëvendësoi atë gjatë Betejës së Vranjës në vitin 1911 dhe forcat shqiptare ishin fitimtar. Tashmë si një 18 vit Martini vjetër luftuan pushtuesit otomanë dhe ka marrë pjesë në shumë beteja rreth malore Malësisë. Ai erdhi nga një familje atdhetare, së bashku me prec dhe Bace Vuksani, i njohur për betejat gjatë 1780. Në vitin 1835, Ivezaj luftuan në kështjellën dhe kishës së Shkodrës kundër osmanëve. Gjatë betejës së Vranjës, Smajl Martini u rrëmbye dhe nuk u panë më.