Sokol Gjoka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Dmitry Medvedev, Sokol Gjoka (2009)

Sokol Gjoka, ka lindur në vitin 1958 në Tiranë, është një nga diplomatët më me eksperiencë në shërbimin diplomatik shqiptar. Ai është bërë pjesë e këtij shërbimi në vitin 1997 dhe ka mbajtur gjithnjë poste drejtuese në të. Sokol Gjoka e ka filluar karrierën e tij diplomatike si Drejtor i Shtypit dhe Informacionit dhe si Zëdhënës i Ministrisë së Jashtme, duke përballuar sfida të mëdha të periudhës së shtet-konsolidimit në Shqipëri, por edhe të institucionit të zëdhënësit në administratën shqiptare. Sokol Gjoka vinte nga një karrierë e pasur gazetarie, me kontribute si brenda ashtu dhe jashtë vendit. Ai ka shërbyer më pas si Drejtor i Drejtorisë së Analizë-Prognozës në Ministrinë e Jashtme, si Drejtor i Drejtorisë së Vendeve te Evropës Juglindore, si Drejtor i Përgjithshëm i Drejtorisë së Marrëdhënieve Dypalëshe, si Drejtor i Përgjithshëm i Drejtorisë për Çështje Politike dhe Strategjike po në Ministrinë e Jashtme dhe, për një periudhe kohe, si Këshilltar dhe Zëdhënës i Këshillit të Ministrave. Që nga viti 2003 e në vijim, z. Sokol Gjoka ka shërbyer si Ambasador i Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Republikës së Shqipërisë në Poloni, Lituani, Letoni, Estoni, Ukrainë, Federatën Ruse, Kazakistan, Bjellorusi dhe Uzbekistan. Ai ka përfaqësuar Shqipërinë në një sërë organizmash ndërkombëtarë si OKB, UNESCO, Këshillin e Evropës, OSBE, CEI, SEECP etj. Për punë të lavdërueshme dhe shërbime ndaj Shtetit, Sokol Gjoka është nderuar me një sërë vlerësimesh, për tu përmendur Medalja “Naim Frashëri” e Klasit të Parë, Medalja e “Mirënjohjes” nga Presidentë të Republikës së Shqipërisë, Urdhri i Meritës së Kryqit të Komandantit nga Presidenti i Republikës së Polonisë etj. Sokol Gjoka është i martuar dhe është babai i dy fëmijëve.