Jump to content

Somatropina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Somatropina-hormoni i rritjes

Somatropina (kresecina) - hormoni i rritjes krijohet në qelizat e adenohipofizës. Sipas strukturës kimike është polipeptid. Ka rol të shumëfishtë në organizmëm. Ky hormon, duke e stimuluar sintezën e proteinave, e shpejton rritjesn e organizmit. Kur sekretohet tepër në fëmijëri shkakton gjigantizmin, e kur krijohet pak rezulton rritjes e vogël (shkurtabiqët). Tek organizmat e rritur kur krijohet shumë shkakton joproporcionale të pjesëve periferike të trupit he të organeve. Kjo sëmundje quhet akromegali dhe njihet lehtë, sepse tek ata persona rriten shuplakat e duarve, shputa e këmbëve, nofulla e poshtme, hunda dhe gjuha.