Spaçi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bajraku i Spacit gjindet në rrethin e Pukës dhe Mirditës në Shqipërinë veriqendrore. Spaçi kufizohet me rajonet tradicionale fisnore të Kabashit, Pukës, Dibrrit dhe Kushnenit në perëndim, Thaçit në veri, Malizi dhe Fanit në lindje, dhe Oroshit në jug. Vendbanimet kryesore të Spaci janë: Fushë-Arrëz, Gojani, Kalivare, Gjegjan, Dom, Kimza dhe Spaçit.

Spaçi është një nga pesë bajraket e Mirditës, dhe në të vërtetë njëri prej tri bajrakeve origjinale (Spaçi, Kushneni dhe Oroshi). Këto tri bajraqe janë të një gjaku dhe nuk lidhin martesa ndërmjetveti. Spaçi megjithatë mund të lidhin martesa me fiset fqinje, si me Dibrrin ose Fanin. I pari i këtij fisi ishte Dodë Biba, i biri i Bib Koles. Ai ishte vëllai i Mark Bibes, babait të Oroshit, dhe Gjin Bibes, babait të Kushnenit.