Jump to content

Spam

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Spam është përdorimi i sistemeve elektronike të mesazheve për të dërguar mesazhe të pakerkuara, sidomos reklamat. Ndërsa forma më e njohur gjerësisht është i spamit jane e-mail spam-, termi perdoret edhe për abuzime të ngjashme në mediat e tjera. Spamming mbetet ekonomikisht i qëndrueshem, sepse reklamuesit nuk kane asnjë kosto operative përtej menaxhimit të listave të postimeve të tyre, dhe është e vështirë për të mbajtur derguesit përgjegjës për postat masive të tyre. Sepse pengesat për hyrjen jane te ulët, spammers janë të shumte, dhe vëllimi i postës se pa kërkuar është bërë shumë e lartë. Në vitin 2011, shifra e parashikuar për mesazhe spam është rreth shtatë trillion. Kostot, të tille si produktiviteti i humbur dhe mashtrimi, përballohen nga publiku dhe nga ofruesit e shërbimeve të internetit, të cilet kanë qenë të detyruar për të shtuar kapacitet shtesë për të përballuar me përmbytjes. Spamming ka qenë subjekt i legjislacionit në shumë juridiksione. Një person i cili krijon spamit elektronik është quajtur një spammer.