Dallime mes rishikimeve të "Kisha e Shën Denisit"

Jump to navigation Jump to search
1.969 bytes removed ,  4 vjet më parë
rregullime të tekstit duke përdorur AWB
(rregullime të tekstit duke përdorur AWB)
 
== Përshkrimi ==
St Denys' Kisha është kishës famullitare të benefice të Sleaford (e quajtur më parë Ri Sleaford), e cila përfshin shumicën e tregut në qytetin e Sleaford në anglisht jo-metropolitane, të qarkut të Lincolnshire. E benefice është një vicarage dhe bie brenda dekanati i Lafford dhe archdeaconry dhe dioqeza e Lincoln;<ref name=":4">{{Cito web|url=http://www.achurchnearyou.com/stdenyssleafordcouk/|title=Sleaford Parish Church - St Denys', Sleaford|date=|accessdate=6 July 2015|website=A Church Near You|publisher=Church of England|last=|first=}}</ref> si 2015, vikari është Rev. Filipi Anthony Johnson, i cili ishte caktuar për në vitin 2013.<ref>{{Cito web|url=http://lincoln.ourchurchweb.org.uk/sleafordstdenys/contact-us/sleafordstdenys/|title=Contact us|work=St Denys' Church, Sleaford|accessdate=3 October 2015}}</ref><ref>{{Cite news|url=http://www.sleafordstandard.co.uk/news/local/new-vicar-at-st-denys-church-1-5616725|title=New vicar at St Denys' Church|last=|first=|date=23 October 2013|work=Sleaford Standard|access-date=6 July 2015|via=}}</ref> kishës ndodhet pranë (dhe fytyrat mbi) vendin e tregut në qytetin e qendrës.<ref name=":4">{{Cito web|url=http://www.achurchnearyou.com/stdenyssleafordcouk/|title=Sleaford Parish Church - St Denys', Sleaford|date=|accessdate=6 July 2015|website=A Church Near You|publisher=Church of England|last=|first=}}</ref> Ajo i është përkushtuar Shën Denys; Viktorian clergyman dhe lokale, historiani Eduard Trollope u shpreh se kjo është një mesjetare formën e St Dionysius, por nuk e përpunuar në të cilën i disa shenjtorëve të quajtur Dionysius kjo i referohet.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>147</span></ref> Sipas një libërth i botuar nga parochial këshillit të kishës, Shën Denys është një mesjetare të përbëra të Dionysius e Parisit, Dionysius e Areopagite dhe Pseudo-Dionysius e Areopagite.<ref name="Hoare 1988 12">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFHoare1988|Hoare 1988]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>12</span></ref>
 
Si 2015 të rregullta dhe shërbimet e kishës janë planifikuar për të dielave dhe të mërkurën. [[Eukaristia|Populli:]] të zhvillohej çdo javë në 8:00 të dielave, e ndjekur nga Shkolla e së dielës dhe një të gjitha-mosha e familjes adhurojnë në orën 10:00. Një prind dhe toddler e grupit është caktuar për të mërkurën në ora 9:30.<ref name=":4">{{Cito web|url=http://www.achurchnearyou.com/stdenyssleafordcouk/|title=Sleaford Parish Church - St Denys', Sleaford|date=|accessdate=6 July 2015|website=A Church Near You|publisher=Church of England|last=|first=}}</ref>
 
== Histori ==
 
=== Historiku dhe origjina e ===
E Sleaford zonë ka qenë e banuar që në fund të Hekurit në Moshë, njerëzit u vendosën rreth ford ku një prehistorike track drejtimin northwards nga Bourne kaloi Lumin Slea.<ref name=":0">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFMahanyRoffe1979|Mahany &#x26; Roffe 1979]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>6</span></ref> Një pjesë të madhe hoard e medaljes moulds që i përkasin Corieltauvi fisit të ketë qenë e zbuluar në këtë fushë dhe me datë të vonë të Hekurit në Moshë.<ref name=":0">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFMahanyRoffe1979|Mahany &#x26; Roffe 1979]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>6</span></ref> Ajo ishte e pushtuar nga Romakët,<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFMahanyRoffe1979|Mahany &#x26; Roffe 1979]]<span>, pp.</span>&nbsp;<span>8–10</span></ref> dhe pastaj nga Anglo-Saxons.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFMahanyRoffe1979|Mahany &#x26; Roffe 1979]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>10</span></ref> Në vend-emrin ''Slioford'' të parë duket në 852, në kuptimin e "kalimit mbi një lumë me baltë", në lidhje me Slea.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFEkwall1977|Ekwall 1977]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>462</span></ref> zgjidhjen rreth kalimit erdhi në jetë e njohur si "Vjetër" Sleaford në të 13-të të shekullit të burimeve për të dalluar atë nga zhvillimet më në perëndim, rreth e sotme treg, e cila erdhi në jetë e njohur si "të Reja" Sleaford.<ref>{{Cito web|url=http://www.lincstothepast.com/Settlement-of-Old-Sleaford/246006.record?pt=S|title=Settlement of Old Sleaford (Reference Name MLI91636)|work=Lincs to the Past|publisher=Lincolnshire Archives|accessdate=29 November 2014}}</ref> origjina e Re Sleaford nuk janë të qarta, duke çuar në një teori se ishte mbjellë nga Peshkopi i Lincoln në shekullin e 12-të si një mënyrë për të rritur të ardhurat e tij, prandaj bindshëm epitetin "i Ri". Qyteti është busull-pikë layout, e 12-të shekullit data e Shën Denys' stonework dhe të tjera topografike karakteristika të ofrojnë dëshmi për këtë teori.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFMahanyRoffe1979|Mahany &#x26; Roffe 1979]]<span>, pp.</span>&nbsp;<span>11–16</span></ref><ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPawley1996|Pawley 1996]]<span>, pp.</span>&nbsp;<span>15–16</span></ref>
 
Një spekulative rivlerësimin e ''Domesday Librin'' (1086) materiali sugjeron se St Denys' origjinën mund të jenë më herët. Dy manors quajtur ''Eslaforde'' (Sleaford) janë regjistruar në ''Domesday Libri'', një të mbajtur nga Remigius, Peshkop i Lincoln, të tjera nga bashkëpunëtor ligjor ramsey Abbey. Peshkopi arritur një Sanksion thegn, Bardi, dhe ka mbajtur 11 carucates me 29 villeins, 11 [//en.wiktionary.org/wiki/bordar bordars], 6 sokemen, një kishë dhe prift, si dhe 8 mullinj, 1 ari tokë pyjore, {{Convert|320|acre|ha}} të livadh dhe {{Convert|330|acre|ha}} e marsh. Bashkëpunëtor ligjor ramsey Kohërave i kishte dhënë tokë në Sleaford dhe fshatrat përreth para Norman Pushtimin e Anglisë, në ''Domesday'' saj tarifë përbëhej nga 1 carucate, 1 sokeman, 2 villeins dhe 27 hektarë livadh. Ajo ishte sokeland e abbot të bashkëpunëtor ligjor ramsey është manor e Quarrington, ku ai mbajti dy kishave.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFMahanyRoffe1979|Mahany &#x26; Roffe 1979]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>11</span></ref> , Nuk ka dëshmi për një të dytë të kishës në Quarrington, e cila sugjeron se regjistrimi është alluding në një në një tjetër të abbot e manors për të cilat Quarrington ishte një pasuri të qendrës. Lokale historianët David Roffe dhe Christine Mahany përjashtoi mundësinë që kjo të referuara Cranwell, një tjetër e abbey e tarifave, dhe konkluduan se ajo është ndoshta një referencë për të kishës në të Vjetër Sleaford, të cilit i është dhënë nga një kalorës i bashkëpunëtor ligjor ramsey për Haverholme Priory në ''c''. 1165. Prandaj, kisha pushtuar nga peshkopi në të tjera manor duhet të ketë qenë e dytë të kishës në Sleaford, dhe për këtë arsye mund vetëm të ketë qenë St Denys' në atë që do të bëhen të Reja Sleaford.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFMahanyRoffe1979|Mahany &#x26; Roffe 1979]]<span>, pp.</span>&nbsp;<span>13–14</span></ref>
 
=== Expansion ===
Sleaford and its church were altered considerably in the 12th century, especially under Bishop Alexander of Lincoln; a castle was constructed to the west of the town during his episcopate and work on the earliest surviving parts of the church may date to this period.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPawley1996|Pawley 1996]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>25</span></ref> Facing onto the market place, the tower is the oldest part of the present church building and dates to the late 12th century, probably ''c''. 1180.<ref name="nhle"><cite class="citation web" id="CITEREFHistoric_England1062157">Historic England. </cite></ref> Its broach spire has been dated to the early 13th century, possibly ''c''. 1220.<ref name="nhle"><cite class="citation web" id="CITEREFHistoric_England1062157">Historic England. </cite></ref> A prebendary of Sleaford is recorded in the late 13th century whose office was probably founded by one of the post-Conquest Bishops, who were its patrons. The vicarage of Sleaford was founded and endowed in 1274; the record has survived and shows Henry de Sinderby being presented to the vicarage by the Treasurer of Lincoln and Prebendary of Sleaford, Richard de Belleau; the Bishop instituted him that March. The vicar could profit from tithes and oblations, and was given a house formerly occupied by one Roger the chaplain, but he had to pay £15 to the prebendary at the feasts of the Nativity and St John the Baptist. The prebendary otherwise retained his jurisdiction over the parish.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, pp.</span>&nbsp;<span>140–141</span></ref>
 
A period of rebuilding and remodelling occurred in the late [[Mesjeta|Middle Ages]]. A chantry chapel, dedicated to the [[Meria|Virgin Mary]], was founded in 1271 by the merchants Thomas Blount and John de Bucham, who endowed it with lands around Old and New Sleaford, and several surrounding villages. The chapel is located on the north aisle, and the chaplain was instructed to pray there for the founders at his daily mass.<ref name="Trollope 1872 152">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>152</span></ref> The chantry priest's house is recorded in the 1440s as one of the oldest buildings in Sleaford; located in the churchyard, it became the Vicarage.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPawley1996|Pawley 1996]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>33</span></ref> The tower was probably accompanied by a nave of a similar date, which was rebuilt in the Decorated Gothic style in the mid to late 14th century; the transept followed twenty or thirty years later, according to Trollope.<ref name="nhle"><cite class="citation web" id="CITEREFHistoric_England1062157">Historic England. </cite></ref><ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, pp.</span>&nbsp;<span>147–148</span></ref> A clerestory was added in around 1430 and the chancel was remodelled at this time.<ref name="nhle"><cite class="citation web" id="CITEREFHistoric_England1062157">Historic England. </cite></ref>
 
=== E hershme moderne dhe më vonë ===
Një diocesan kthimin e 1563 regjistruar 145 familje në qarkun e Re Sleaford,<ref>[http://www.heritagegateway.org.uk/Gateway/Results_Single.aspx?uid=MLI91642&resourceID=1006 "General Settlement Record for New Sleaford"] ''Heritage Gateway''. </ref> ndërsa ''Compton Regjistrimit'' (1676) zbulon se Re Sleaford kishte një Konformist popullsi prej 576 njerëzit, jo "[[Papist|Papists]]s", dhe 6 Jo-conformists.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFWhitemanClapinson1987|Whiteman &#x26; Clapinson 1987]]<span>, pp.</span>&nbsp;<span>363</span></ref> Nuk është një gjerësisht lokale traditë që St Denys' është përdorur gjatë anglisht Luftës Civile (1642-51) si një kazermë për parlamentare trupat që shkatërroi brendshme orendi.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPawley1996|Pawley 1996]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>42</span></ref> lokal historiani Trollope deklaruar se ushtarët vjedhur bronzi të shqiponjës lectern (regj. e fundit në 1622),<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>164</span></ref> thyen dritaret gotë dhe organi, dhe vodhën me vlerë.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>151</span></ref> Nëse ky dëmtim ka ndodhur ose jo, riparime të windows dhe çati janë kryer në 1657, i paguar nga publiku abonimit. Galeritë janë shtuar edhe të kishës në shekullin e 18-të: e jugut në 1758, në perëndim në 1772, dhe veri në 1783-84.<ref name="PCC1">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFHoare1988|Hoare 1988]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>1</span></ref> Në 1772, Eduard Evans, një anije është kirurg në HMS ''Egmont'', të dhuruar £300 për të zëvendësuar organ me një ndërtuar nga Samueli Green të Londrës.<ref name="Trollope 1872 152">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>152</span></ref>
 
For most of the 19th century, the Anglican community dominated Sleaford's civic bodies, including the Board of Guardians, who oversaw the workhouse, and the Local Board of Health. Dr Richard Yerburgh and his son, Richard, were vicars in 1809–51 and 1851–82 respectively and had family connections with the local builders Kirk and Parry; Yerburgh and Thomas Parry (one half of the firm) were on the Board of Guardians and were labelled members of a "family party" by opponents during the Board's 1870 elections (they were nonetheless re-elected).<ref name=":1">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPawley1996|Pawley 1996]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>88</span></ref><ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFEllis1981|Ellis 1981]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>101</span></ref> They and other local clergymen were key players in the establishment of National schools in Sleaford and Quarrington, which Kirk and Parry built.<ref name=":1">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPawley1996|Pawley 1996]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>88</span></ref> The Anglican congregation, at an estimated 700 to 800 people in 1851 (St Denys' had enough space for 743 people), was less than half of the size of the nonconformist community, which was probably larger than 2,000 and tended to flourish in poorer parts of the town.<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPawley1996|Pawley 1996]]<span>, pp.</span>&nbsp;<span>88–89</span></ref><ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFEllis1981|Ellis 1981]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>98</span></ref>
 
The 19th century also witnessed two major restorations to St Denys'. As the congregation expanded, the need for greater space was met with the addition of a new north aisle in 1853. This coincided with a wider restoration project carried out at the cost of £3,500 by Kirk and Parry, which included the demolition of the galleries, the addition of a strainer arch and the relocation of the organ.<ref name="PCC1">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFHoare1988|Hoare 1988]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>1</span></ref><ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>149</span></ref> The church was damaged by an electrical storm in 1884 and parts, including the stone broach spire—one of the oldest in England<ref name=":5">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPevsnerHarrisAntram2002|Pevsner, Harris &#x26; Antram 2002]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>650</span></ref>—were rebuilt by Kirk and Parry in 1885–86.<ref name="PCC1">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFHoare1988|Hoare 1988]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>1</span></ref> The old organ was sold in 1891 and St Hugh's Chapel and the choir vestry were dedicated to the memory of a local solicitor, Henry Snow, in 1906.<ref name="PCC1">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFHoare1988|Hoare 1988]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>1</span></ref><ref>{{Cite news|url=http://www.britishnewspaperarchive.co.uk/viewer/bl/0000400/19060414/077/0006|title=Dedication of a Chapel|last=|first=|date=14 April 1906|work=Grantham Journal|access-date=6 July 2015|via=British Newspaper Archive|subscription=yes|page=6}}</ref> Electric lighting was introduced in 1951–53 and extensive restoration work was carried out in 1966, when the organ was rebuilt, and in 1988.<ref name="PCC1">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFHoare1988|Hoare 1988]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>1</span></ref> Fifty-four solar panels were added in 2008, at the cost of £70,000, and by 2011 were able to cover the church's electricity bill.<ref>{{Cite news|url=http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-lincolnshire-15404426|title=Profit for St Denys' solar panel project in Sleaford|last=|first=|date=26 October 2011|work=BBC News|access-date=6 July 2015|via=}}</ref>
 
== Architecture, fittings and grounds ==
St Denys' is constructed in Ancaster stone across four periods: the earliest sections in a transitional style between Early English Gothic and Decorated Gothic; the late medieval nave, aisles and chancel in Decorated Gothic; the later Perpendicular Gothic clerestory and chancel; and the Victorian neo-Gothic restorations. The earliest parts consist of the late 12th or early 13th-century tower and spire on the west side of the church, which have a combined height of {{Convert|144|ft|m|0}}. Its arched entrance exhibits features of both the Early English and Decorated Gothic styles. During the restoration, a 15th-century window was removed, placed in the churchyard and replaced by arcading and three circlets, deemed "somewhat absurd" by the architectural historian Sir Nikolaus Pevsner.<ref name=":5">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPevsnerHarrisAntram2002|Pevsner, Harris &#x26; Antram 2002]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>650</span></ref><ref name="nhle"><cite class="citation web" id="CITEREFHistoric_England1062157">Historic England. </cite></ref>
 
Nuk janë të shumta të tjera përmendore për të shquar Sleafordians. Shembuj janë pllaka për Gjoni Walpoole (d. 1591, monument datë 1631), draper Richard Warsope (d. 1609, të ngritur nga Robert Camock), dhe Rev. Theophilus Brittaine (d. 1696).<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, pp.</span>&nbsp;<span>161–162</span></ref> më Vonë monumente përfshirë ato të Richard Moore (d. Vitin 1771) dhe Elizabeth Cooper (d. 1792), si dhe një pllakë për Eleanor (d. 1725), gruaja e Gjonit Peart.<ref name=":3">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPevsnerHarrisAntram2002|Pevsner, Harris &#x26; Antram 2002]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>653</span></ref><ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFTrollope1872|Trollope 1872]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>162</span></ref> E novelës Francis Brooke (d. 1789) është i varrosur në kishë.<ref name="excursion"><cite class="citation book">Edwards, Mary Jane (2008). </cite></ref> Clergymen përfshijnë William Shitësi, Joseph Francis (d. 1749) dhe Anthony Skepper (d. 1773). Një dritare është e përkushtuar për një lokal avokat, Henri Snow (d. 1905), dhe memorialet në veri të murit të përfshijë Xhorxh Jeudwine (d. 1952), një tjetër avokat, lokal dhe historiani William Hosford (d. 1987).<ref>[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFHoare1988|Hoare 1988]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>8</span></ref> monument Ann Bankes (d. 1834) përfshin një statujë e një gruaje fundosja në tokë, që Pevsner quajtur "shumë të tenderit", ndërsa tabletë të Ann Moore (d. 1830) në transept të theksohet si "e mirë Grecian".<ref name=":3">[[St Denys' Church, Sleaford#CITEREFPevsnerHarrisAntram2002|Pevsner, Harris &#x26; Antram 2002]]<span>, p.</span>&nbsp;<span>653</span></ref>
 
=== Citations ===

Menyja e lëvizjeve