Dallime mes rishikimeve të "Henri Poincare"

Jump to navigation Jump to search
No change in size ,  12 vjet më parë
 
== Biografia ==
Bir i një profesori në fakultetin e mjekësisë, dhe kushëri me présidentin e Francës [[Raymond Poincaré]],
 
Një nxënës brilant diplomoi për shkencë dhe letërsi më 1871, pastaj studjoi në [[École polytechnique (France)|Skollën politeknike]] në vitin 1873, pataj në [[École des Mines]] në tetor 1875 ; ai diplomoi si bashkëpuntor shkencor më 2 gusht 1876. Pastaj u emërua si inxhinjer i minirave në 3 mars 1879 në Vesoul, Më 1 gusht 1879 mori titullin doktor i shkencave matematike në [[Faculté des sciences de Paris]] dhe u emërua të japë leksione të analizës në fakkultetin e shkencave në universitetin e Caenit më 1 dhjetor 1879.
Dy vjet më vonë i arriti rezultatet e para markante nga matematika në lidhje me paraqitjen e lakoreve dhe ekuacioneve diferenciale linéare me koeficientë algjebrik dhe së shpejti e tregoi zbatimin e tyre në fizikë dhe posaçërisht në mekanikë.
 
U kthye në Paris më 1881 në vendin e ligjëruesit të analizës në fakultetin e shkencave në Paris. Nga viti 1883 dhe deri kur doli ë pension në vitin 1897 jepte analizën në fakultetin politeknik.
 
U pranua antar në Akademinë e skencave të Francës më [[1887]]. Në vitin 1901, e fitoi për herë të parë medaljen e Sylvester të cilin e ndant [[Royal Society]]. Ishte kryetar i shoqatës së matematikanëve francez më 1886 dhe dhe kryetar i shoqatës së fizikanëve francez në vitin 1902.

Menyja e lëvizjeve