Jump to content

Spondylosis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Spondylosis është një sëmundje degjenerative e shpinë me ndryshimet në kërce rruaze dhe ndryshimet sklerotike te kockave.Kërcet shperndahen fragmente dhe shtënë në pjesë më të vogla se të thyer përmes lidhjes rruaze.Rreth skajet te rruazes rezulton kocka e mprehtë dhe me gunga ndryshon se presioni mbi rrënjët nervore që të dalë në palcën kurrizore dhe në këtë mënyrë të shkaktojë dhimbje!


SHKAKU:Jeta moderne dhe E punës, ulur zgjatur në një pozicion jo të natyrshëm të çon në mbingarkesë dhe përdorimin e tepruar të sistemit skeletor dhe kështu të veshin indet dhe ndryshimet degjenerative.Ajo ndikon në shpinë, hips, gjunjë


FOTO KLINIKA:Dhimbje që përhapet në qafë, shpatull dhe krah,ndjesi e ndryshuar ë pjesën e duhur të lëkurës e cila e prek dhe do ta zgjoj nervin (ndjesi si shpim gjilpërash),ngurtësi të muskujve dhe mobiliteti i kufizuar i dhimbshëm në favor të ndryshimeve aktuale në qafë-spondylosis në qafë Nëse dhimbje ndodh në rajonin e mesit të shpinës shtrirë drejt hip perbashkët,poshtë kerc-it dhe nga këmba deri në gisht,me ndryshuar si një ndjenjë shpimi gjilpërash dhe një ndjenjë të reduktuar të prekur, prek, me ngurtësi të muskujve dhe mobiliteti i kufizuar i dhimbshëm spondylosis mesit duke folur për (dhimbje mesi).

DIAGNOZA:Pyetja është e bazuar në histori,ekzaminim klinik dhe x-rrezet.

TRAJTIMI:Ajo mund të jetë konservative dhe kirurgjikale:

Trajtim Konservatore:përfshin trajtim simptomatike,terapi dhimbje, të cilat mund të lehtësojë simptomat por nuk evitohet.Duke aplikuar ilaçeve nga grupi i NSAIDs vjen nga lirim ose humbje e plotë e dhimbjes në një rajon të dhënë. Terapia fizike ndihmon shërimin më të shpejtë dhe parandalon shfaqjen e shëmtuar kurrizore, por nuk ka vetëm sa forcon rruaza kurrizore.

Trajtimi kirurgjik:zbatohet kur terapia konservative nuk jep rezultate dhe kur një përkeqësimi i sëmundjes, do të thotë se një shumëllojshmëri e teknikave dhe metodave të lëshojë rrënjët nervore dhe palcës kurrizore nga presioni i shkaktuar për shkak të ndryshimeve degjenerative.


Këshilla:Një mënyrë jetese të shëndetshme, aktivitet i moderuar fizik, lëvizshmëri më të madhe,humbni peshë, sjellje, tendosje shpinë,fjetja në një jastëk që siguron pozitën e kokës dhe qafës në aksin e kolonës kurrizore janë disa nga mënyrat për të parandaluar fillimin e këtyre sëmundjeve.