Jump to content

Stereotip

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një gravurë hollandeze e shekullit të XVIII që paraqet njerëzit e botës

Në sociologji, një stereotip është një besim i përgjithësuar për një klasë të caktuar njerëzish. [1] Është pritshmëria që njerëzit mund të kenë për një person të një grupi të caktuar. Tipi i pritshmërisë mund të variojë, mund të jetë për shëmbull për personalitetin, preferencat, paraqitjen ose aftësinë e grupit. Stereotipet janë ndonjëherë të mbipërgjithësuara, mbianalizuara dhe të pasakta dhe rezistente ndaj informacionit të ri, por mund të jenë ndonjëherë të sakta.

Një stereotip nuk duhet të jetë me doemos një hamëndje negative. Ata mund të jenë pozitivë, neutralë ose negativë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]